TIRTS TAMÁS

Full text search

TIRTS TAMÁS
TIRTS TAMÁS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azzal kezdeném, hogy először is mint az emberi jogi, kisebbségi, vallásügyi bizottság tagja, a bizottsági ülésen részben már kifejtettem a véleményemet. Csak egy-két olyan kérdésre szeretnék rávilágítani a Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciójának nevében, amelyet részben Isépy Tamás kollégám kihagyott, illetve amelyet én is fontosnak tartok.
Elöljáróban hadd jegyezzem meg, hogy a magam részéről - és azt hiszem, hogy eddig a vitában minden parlamenti frakció magát a beszámolót nagyon jó anyagnak tartotta, maguk a frakciók is elfogadásra javasolták - én itt alapvetően nem érzem azt a problémát, amelyet az előbb Bauer Tamás képviselőtársam feszegetett. Ha jól emlékszem, alapvetően a Kisgazdapárt képviselője is elfogadásra javasolta ezt a beszámolót. Egyébként pedig azt gondolom, minden új intézménynél lehet arról vitatkozni, hogy a magyar jogtörténetben, illetve a magyar alkotmányos berendezkedésben milyen hagyománya van ennek vagy mennyire nincs hagyománya. Elég nagy vita volt erről a Házban annak idején, amikor létrejött az ombudsmani intézmény. Ezzel együtt azt gondolom, hogy miután pont félidőben van a biztosok mandátuma, legalábbis érdemes felvetni ennek az elmúlt három évnek a tanulságait, erről lehet elmélkedni. Ezt önmagában nem érzem egy olyan súlyú problémának, ami a magyar jogrendszert és magát a biztosi intézményt - pontosan azon túl, hogy mindenki nagyon sok mindennel itt egyetért - alapvetően fenyegetné.
Talán kevésbé hangzott el, de a bizottsági beszámolónál Gönczöl Katalin is hangsúlyozta, hogy nagyon fontos feladatuknak tartják a magyarországi emberi jogi kultúra terjesztését. Én is azt gondolom - és ezt is elmondtam -, az én tapasztalataim szerint az állampolgárok egyre tudatosabbak, részben általánosan, alkotmányos jogaikat tekintve, részben specifikusan is a később előkerülő különböző - mondjuk így - adatvédelmi vagy kisebbségi jogok tekintetében is. Azt gondolom, ez egy igazi eredmény. Azt hiszem, ebben a most tárgyalandó három biztosi beszámoló is csak megerősíthet minket, és a frakció nevében is szeretném megköszönni az állampolgári jogok országgyűlési biztosának, illetve helyettesének azt a heroikus munkát, amely mindenféleképpen kiviláglik az előtt, aki legalábbis a híreket és ezt a területet figyeli, és a beszámolót is alaposan áttanulmányozta.
Úgyhogy én azt gondolom, hogy ez a fajta emberijogi-kultúraterjesztés nagyon fontos. Én is szeretném megerősíteni: nagyon fontos lenne, hogy az elektronikus médiában, tehát a Magyar Televízióban és Rádióban mindazokról a problémákról és visszásságokról, és azokról az alkotmányos visszásságokról, amelyek előkerülnek vagy amelyek legnagyobb számban fordulnak elő, az ezekkel kapcsolatos eljárási kérdésekről minél többet halljunk. Azt gondolom, ez egy nagyon fontos része ennek a biztosi intézménynek.
Egy másik kérdéskör, amelyre azt hiszem, most megnyugtató választ kaptunk, a bizottsági ülésen még nem hallhattuk a kormány képviselőjét, de itt a miniszter asszony elmondta, hogy lényegében a kormány előtt van a temetőkről és a kegyeleti közszolgáltatásról szóló törvényjavaslat. Úgy érzem, ez egy nagyon fontos törvényjavaslat lesz, hiszen ez a kérdés alapvetően sok szempontból rendezetlen, és ennek mielőbbi beterjesztése mindenképpen indokolt.
Az alkotmányos visszásságokkal és a különböző érdemi vizsgálatokkal kapcsolatban a bizottsági ülésen is elmondtam, hogy talán az egyik legfontosabb előrelépés, illetve az egyik legfontosabb kérdés az élethez és az emberi méltósághoz való jog, illetve az ezen a területen végzett biztosi vizsgálatok és a vizsgálatok eredményeként beállt változás. Itt mind a rendőrségre, mind a honvédség sorállományú katonáira vonatkozó átfogó vizsgálatra gondolok, amely részben a sorállomány helyett a hivatásosokról szólt, részben pedig a megfelelő technikai felszereltség hiányát kifogásolta, tehát jelezte a megfelelő golyóálló mellény vagy a repülőcsapatok esetében a megfelelő repülési idő problémáját, amelyet ha nem biztosítanak kellő számban, ebben az esetben nyilvánvaló, hogy sérül az élethez való alapvető jog, amely az alkotmány által mindenkinek biztosíttatott, azoknak is, akik fegyveres úton teljesítenek szolgálatot, és ezt a hiányosságot kellően feltárta. Azt gondolom, hogy az e tárgyban történt intézkedések nagyon fontosak voltak.
(18.40)
Szintén jeleztem, hogy a '97 januárjában hatályba lépett gyermekvédelmi törvény nagyon fontos fejlemény ezen a területen. Bár ez egy friss törvény, s ennek a végrehajtásával kapcsolatban még számos probléma fog előkerülni, szintén azt gondolom, egy olyan új fejezetet jelent, ami mindenféle értelemben - ez a beszámolóból is kiderül - nagyon fontos előrelépés volt.
Összességében - itt megint csak Isépy Tamáshoz csatlakoznék - magát a beszámolót nagyon komoly, tanulságos anyagnak tartom, és a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében is javaslom az elfogadását.
A biztos asszonynak és általános helyettesének további jó egészséget kívánok ahhoz a munkához, amely ebből a kötetből is kiderült.
Köszönöm szépen. (Dr. Gönczöl Katalin bólintással köszöni meg a jókívánságokat. - Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit