DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Országgyűlés! A jövőben várható és remélhetőleg csekély számú mentelmi ügy elbírálásával kapcsolatban már most előre szeretném képviselőtársaim figyelmét felhívni arra, hogy a mentelmi jog csupán a képviselők jogállásáról szóló törvény 4. §-ában rögzített immunitás, az úgynevezett felelőtlenség, illetve az Alkotmánybíróság szóhasználata szerinti felelősségmentesség fogalmi körébe vont cselekmények esetén valósít meg anyagi jogi büntethetőséget kizáró okot. Az 5. § (1) bekezdése szerinti sérthetetlenség azonban csupán eljárásjogi, időleges és feltételes mentességet jelent. Feltételest, mert csak a működő képviselőt illeti; a volt képviselőt még akkor sem, ha a cselekményt a korábbi képviselői megbízatásának időtartama alatt követte el. Eljárásjogit és időlegest, mert csupán a képviselői megbízás időhatárára vonatkozóan jelent eljárásjogi és nem anyagi jogi akadályt, és a képviselői megbízás megszűnése után az elévülési időn belül az eljárás akadálytalanul folytatható.
A beterjesztett határozati javaslat utal arra a kialakult gyakorlatra, hogy a közvádas ügyekben a mentelmi bizottság mindig a mentelmi jog felfüggesztését javasolta - két esetben sikertelenül -, mert az Országgyűlés tekintélye és az érintett képviselő érdeke egyaránt azt kívánja, hogy az ilyen jellegű ügyek a bíróság előtt tisztázódjanak, és a bíróság hozzon jogerős döntést. A mentelmi bizottságnak a mentelmi jog felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló javaslata soha nem jelenti a bűnösség vagy az ártatlanság kérdésében történő állásfoglalást, mert ennek elbírálására nem jogosult.
Az adott ügyben a mentelmi bizottság a kialakult gyakorlatot követve a mentelmi jog felfüggesztését javasolja. De külön szeretném kiemelni, hogy az ülésen megjelent képviselő úr kifejezetten és határozottan ugyanezt kérte. Nyilatkozatát azzal indokolta, hogy a terhére rótt cselekményeket nem követte el, az ügyet érintően folyamatban volt polgári perben az ő javára szóló, kedvező jogerős ítélet született, és azt szeretné, ha az ügy elbírálására hatáskörrel rendelkező bíróság előtti eljárásban a legrövidebb időn belül kiderülne a választási kampány időszakára időzítetten ellene indított politikai töltetű durva támadások alaptalansága, és - az ő szóhasználata szerint - kártyavárként összeomlanának a mesterkélt, koholt vádak.
Az előadottak alapján a mentelmi bizottság egyhangúlag meghozott döntéssel javasolja az Országgyűlésnek Várhegyi Attila képviselő úr mentelmi jogának felfüggesztését.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit