DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! 1998 áprilisában a Fidesz-Magyar Polgári Párt 40 pontos cselekvési tervvel lépett a választók elé. Májusban a polgárok többsége a belenyugvás helyett a változást választotta. A kormány megalakulásával a 40 pont a polgári koalíció kormánya programjának részévé vált. A 40 pont arról szól, hogy a távlatos és a jövő évezred új Magyarországának megteremtését kitűző politikából mi az, ami már ebben az esztendőben megvalósítható. Erre szeretném felhívni azoknak a figyelmét is, akik nem világosan értik, hogy a 40 pont mit jelent.
A végrehajtás mértéke az idő. Tudjuk jól a korábbi példákból is, hogy azok az ügyek kerülnek a legtöbbe a polgároknak, amelyekben a kormányzat késlekedik. A Fidesz-Magyar Polgári Párt vezette új koalíció és kormány ezért azonnal nekilátott saját programjának és a 40 pontnak a megvalósításához. Két és fél hónappal a parlament és 60 nappal a kormány megalakulása után ebből a programból, a 40 pontból 16 pontot meg is valósított. (Moraj az ellenzék padsoraiban.)
Tisztelt Országgyűlés! Menjünk végig ezeken a pontokon egyenként! Az 1. pont - és az eredeti pontozás szerint fogom követni ezt a felsorolást -: a kormány létrehozta az önálló Gazdasági Minisztériumot az egységes és hosszú távú gazdaságpolitika összehangolása érdekében.
A 6. pont: nem folytatódott az energiaszektor megalapozatlan magánosítása, és a koalíció szándékai szerint a kormányváltáskor még állami kézben levő stratégiai energetikai cégek nemzeti tulajdonban maradnak. Hadd jegyezzem meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy az előző kormány által kötött szerződések eddig nem nyilvános részeiben vállalt állami kötelezettségek felmérését - például a sajtóban megjelent állításoknak, a Mátrai Erőmű ügyének a kivizsgálását - a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja tegnap kezdeményezte. Sajnálom egyébként, hogy a Szocialista Párt pótcselekvésnek nevezi azt, hogy a polgárok pénzének sorsát kívánja a parlament vizsgálni. Sajnos, igen tisztelt képviselőtársaim, épp azért kell ma ezeket az ügyeket megvizsgálni, mert a Szocialista Párt az elmúlt négy esztendőben is pótcselekvésnek tartotta ezeket az ügyeket. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van! - Taps a Fidesz és az FKGP padsoraiban.)
A 9. pont: amint azt terveztük, elkezdődtek a tárgyalások az autópályákat üzemeltető cégekkel a Közlekedési Minisztérium részéről az autópályadíj-rendszer átalakításáról egy, a magyar polgárok számára kedvezőbb matricás rendszer kialakítása érdekében.
A 10. pont: nem nyílik mód a külföldiek termőföldtulajdon-szerzése elé támasztott korlátok idő előtti lebontására. A kormány az ilyen tartalmú javaslatokat nem támogatta és a jövőben sem fogja támogatni. (Taps a Fidesz és az FKGP padsoraiban.) Az előző kormány nagy felháborodást keltő földtörvénytervezete lekerült a parlament napirendjéről.
A 12. pont: az Országgyűlés határozatot fogadott el a gyermekek után járó adókedvezményről, és ennek alapján fognak elkészülni a jövő évi adótörvények. (Szili Sándor: Azt hittem, a gyerekek!)
A 14. pont: az Országgyűlés határozata alapján készülő törvénymódosítások szerint a kormány a családi pótlékot minden gyermek után folyósítani fogja.
A 15. pont: az iskolás korú gyermekek számára iskoláztatási támogatást fognak biztosítani.
A 18. pont: a kormány a nemzetközi bíróság ítéletének talaján állva nem épít a Dunára a polgárok pénzét pazarló, egyébként több száz milliárd forintba kerülő és a természeti környezetet is csúfító gátat. (Taps a Fidesz és az FKGP padsoraiban.)
A 19. pont: szeptembertől a diákoknak nem kell tandíjat fizetni az állami felsőoktatási intézményekben, és ennek megfelelően azt gondolom - az imént elhangzottak alapján is elmondhatjuk -, hogy nem is várhatjuk el azoktól, akik ezt néhány éve bevezették, hogy ezt a lépést üdvözöljék és örüljenek neki.
Tisztelt Országgyűlés! A 23. pont: a nyugdíj- és társadalombiztosítási önkormányzatokban folyó pazarló gazdálkodás megszüntetése érdekében a társadalombiztosításnak új rendjét alakította ki az Országgyűlés.
A 24. pont: megindult a Garé melletti veszélyes hulladék ártalmatlanítása.
A 28. pont: tárgyalások kezdődtek a protestáns egyházakkal a legutóbbi egyház-finanszírozási törvények módosításakor velük szemben keletkezett méltánytalanság kiküszöbölésére.
A 29. pont: miniszterelnök úr találkozott a határon túli magyarok képviselőivel annak érdekében - és megegyezés is született -, hogy a határon túli magyarság képviselőinek intézményes és rendszeres kapcsolattartásának elveit kialakítsák.
A 31. pont: a rendőrség már több milliárd forintos gyorssegélyt kapott az új kormánytól, a további külön támogatások kifizetésére pedig még az idén sor kerül.
A 38. pont: a kormány megkezdte a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag kidolgozását, amelyet az őszi ülésszak idején be is fog nyújtani a parlamentnek.
A 39. pont - és ez az utolsó -: a Gazdasági Minisztérium elindította az energiaszektorban az árképzés és az árszabályozás felülvizsgálatát.
Eddig a felsorolás, igen tisztelt képviselőtársaim. Persze mindannyian tudjuk, hogy az elmúlt hetekben a 40 pontban foglaltakon túlmenően számos más, a polgárokat szolgáló kormányzati döntés is született, és a miniszterelnöki beszédhez kapcsolódó hozzászólásomban én most pusztán egy dimenziójával, a 40 pont megvalósításával kívántam foglalkozni. Éppen ezért nem szólhattam például arról, hogy például a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium milyen helyes módon állt helyt a súlyos gabonaválság kezelésében. (Moraj az MSZP padsoraiban. - Közbeszólások a Fidesz padsoraiból: Így van! - Taps a Fidesz és az FKGP padsoraiban.)
Sok feladat áll még előttünk ebben az esztendőben. Szigorítani fogjuk az adóbehajtást, véget vetünk annak a politikának, amely a kicsiket és nagyokat nem azonos mérce szerint ítéli meg például az ellenőrzés, az adó- vagy járulékfizetés szempontjából. Javítani fogjuk a bűnüldözés törvényi feltételeit. Bízunk abban, hogy ezeket az intézkedéseinket, mint ahogyan eddig is, továbbra is támogatni fogják a polgárok.
Igen tisztelt képviselőtársaim! "A helyzet reménytelen, de nem komoly" - hangzott a nyolcvanas évek akkor beletörődést propagáló jelszava. Ma - és erről meg vagyok győződve - azt üzenhetjük a polgároknak, hogy a helyzet komoly, de reményteljes. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz, az FKGP és a MIÉP padsoraiban.)
(10.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit