DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Lentner képviselőtársam hiányolt néhány szakmaiságot, néhány szakmai hiányosságot vél felfedezni hozzászólásainkban. Mi valamiféle szakmai álláspontot próbálunk képviselni, ön ezt nem egészen érti. Az első ilyen csomag az, hogy a miniszteri indokolás nem jogforrás, arról lehet vitatkozni, ami a törvényjavaslatban van, erről elmondtuk, amit tudtunk - két percben a véleményünket -, és gondolom, hogy itt a hosszabb hozzászólások erről fognak szólni.
A második, ami alkotmányossági kérdés: az Alkotmánybíróság töretlenül ragaszkodott a Bokros-csomag óta több elvi állásfoglalásában ahhoz, hogy elég felkészülési idő legyen egy jogszabály végrehajtásához, illetve bevezetéséhez. Itt nemhogy 30 napról, hanem már 9 napról sincsen szó, hiszen durván 7 vagy 8 nap alatt kívánja hatályba léptetni a kormányzat ezt a törvényt is és - hozzáteszem - azokat a kormányrendeleteket is, amelyet formaliter valamikor hét nap alatt hoz meg, hiszen törvényi felhatalmazás nélkül kormányrendeletet nem tud elfogadni, és egy Országgyűlésnek azzal kell foglalkoznia, hogy vajon a hatályos magyar alkotmánynak megfelelő törvényeket hoz-e.
A harmadik ilyen probléma, ami a törvényesség körébe tartozik: A miniszter úr álláspontjával szemben alapvető állampolgári jogokat is érint ez a törvény, hiszen más viszonyra helyezi ez a magánosítás a kártyát leadó és a háziorvos kapcsolatát, így vélhetően más szabályozási körbe és tartalomba tartozik, és az önkormányzati jogokat - sokszor elhangzott - alapvetően érinti, hiszen a korábban önkormányzat által létesített köztisztviselői jogviszony, illetőleg a vállalkozói, szerződéses jogviszony más elvi és alkotmányos alapra helyezi. (Az elnök csenget.) Benne van a törvényjavaslatban a polgári törvénykönyv módosítása. Ha ez nem egészen érthető (Elnök: Képviselő úr, letelt a két perc.), még egyszer el fogjuk magyarázni, képviselő úr, de a következő két percben.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit