DR. GYÖRGYI KÁLMÁN

Full text search

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN
DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfőbb ügyész: Elnök Úr! Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A képviselő asszony információja pontos: egyik ügyben sem terjesztettem elő a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt. Azért nem, mert ennek nem volt törvényes alapja. (Taps a Fidesz soraiban.) Engedje meg, hogy a kérdések sorrendjében válaszoljak.
Az első kérdésre: a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a legfőbb ügyész akkor terjeszt elő, ha országgyűlési képviselő közvádra üldözendő bűncselekmény elkövetésével alaposan gyanúsítható. Az alapos gyanú a rendelkezésre álló adatokból a bűncselekmény megvalósulására nézve levont következtetés.
A második kérdésre a válaszom: a Hajdú-Bihar megyei ügyészségi nyomozó hivatal feljelentésre nyomozást rendelt el hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt. A Legfőbb Ügyészségre fölterjesztett iratokat áttanulmányozva az eljáró ügyész úrral együtt arra a következtetésre jutottam, hogy az említett bűntett alapos gyanúja nem állapítható meg, ezért a mentelmi jog felfüggesztésére előterjesztést nem tettem, és az iratokat az eljáró ügyész úr a megyei főügyész úrnak azzal küldte meg, hogy az eljárás megszüntetésének lesz helye.
A harmadik kérdésre a válaszom: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság más bűncselekmények miatti eljárás során büntetőeljárást kezdeményezett hivatali vesztegetés bűntettének alapos gyanúja miatt. A feljelentés elbírálására kizárási okok miatt a Legfőbb Ügyészség a Somogy megyei helyett a Győr-Moson-Sopron megyei ügyészségi nyomozó hivatalt jelölte ki, amely feljelentéskiegészítést rendelt el annak érdekében, hogy megnyugtatóan határozhasson a nyomozás elrendeléséről vagy megtagadásáról. A feljelentés kiegészítése körében a nyomozó hivatal okiratokat szerzett be és egyéb cselekményeket végzett el. A feljelentés kiegészítése széles körű és alapos volt, kiterjedt arra a körre is, amit a képviselő asszony a kérdésében megemlített. A Győr-Moson-Sopron megyei ügyészségi nyomozó hivatal 1999. augusztus 11-én kelt határozatában a nyomozást megtagadta, mert a bűncselekmény alapos gyanúja hiányzik. Az ügyek kapcsán felmerült kérdések a nyilvánosság és a politikai élet fórumain nyilván vitathatók, de ezek nem bűnügyek.
Kérem képviselő asszonyt, hogy a válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit