POZSGAI BALÁZS

Full text search

POZSGAI BALÁZS
POZSGAI BALÁZS (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Az európai uniós csatlakozásunk időpontja 2003-ra prognosztizálható. A csatlakozás előkészítéséhez a környezetvédelem mellett a mezőgazdaság területén kell a legnagyobb lépéseket megtenni.
(17.00)
Éppen ezért számomra érthetetlen, hogy a tárca miért nem nyújt megkülönböztetett támogatást az árutermelő gazdaságok részére. Az 1999. évi támogatások zömét ugyanis azok a termelők adták, akik elsősorban saját fogyasztásra termelnek. A jelenlegi támogatási összeg sem segíti azonban őket abban, hogy árutermelővé, a piac valódi szereplőjévé váljanak. Nem vitatja senki, hogy a kistermelők gondjait kezelni kell. Ez népszerű dolog is a választók egy körében.
A miniszter úr szóhasználatával élve azonban nagy dilettantizmusra és szereptévesztésre vall, ha a szociális ellátórendszert összetéveszti a mezőgazdasági támogatási rendszerrel. Nagy felelőtlenség a csatlakozás küszöbén ezt megtenni, rontva az árutermelők esélyeit. Ez évben ugyanis az agrártámogatások köréből kizárták a nagyüzemeket, de nemcsak a szövetkezeteket, hanem az egyéni és családi alapon működő és a privatizált volt állami gazdaságokat is.
Kérdezem a miniszter urat, hogy a 2000. évre tervezett támogatási rendszerben kiemelten kezelik-e az árutermelő gazdaságokat, vagy a szociális támogatást tekinti elsőrendű feladatának a piac más szereplőinek a rovására.
Köszönöm szépen, és kérem válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit