DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Parlamenti matematika... A GDP, a bruttó hazai termék nő vagy csökken? Tisztelt Révész Máriusz képviselő úr! A bruttó hazai termék, mint az SNA-rendszerben értelmezett mutatószám, Magyarországon a folyó árakon számolva, tehát inflációval felpörgetve valóban nő 4-4,5 százalékkal, azonban a nemzetközi szakirodalom a GDP növekedését 6 százaléknál tartja kézzelfoghatónak, érzékelhetőnek. De ha nem folyó árakon számoljuk, tehát nem inflációval felnövelten számoljuk ezt a bruttó hazai terméket, hanem összehasonlító árakon számoljuk, akkor azt kell mondjam, hogy most, 1999-ben a magyar bruttó hazai termék mértéke nem érte el az 1989. évi szintet sem. Tehát a kilencvenes évek elején egy olyan válságba került a magyar gazdaság, hogy még mindig nem ment arra a szintre vissza összehasonlító sztenderdizált árakon, mint a rendszerváltozás előtt volt.
Ha így, folyó árakon számoljuk, a magyar bruttó hazai termék 13-15 ezer milliárd. Ebből a központi költségvetés 3500 milliárdot koncentrál. Ennyi a központi költségvetésnek ez az úgymond központosító, redisztribúciós funkciója. Ebből a 3500 milliárd forintból tudunk adni mi, képviselők, Országgyűlés a magyar tudomány helyzetére. Pont az volna a cél, hogy önök mint kormánypárt, olyan adópolitikai törvényeket előterjesztenének - mert ha az ellenzék terjeszti elő, az okafogyottá válik, nem megy át a parlamenti szűrőn -, amelyekkel a nemzetközi nagy cégeket érdekeltté tennénk abban, hogy még jobban befektessenek az alapkutatásokba, finanszírozóvá, érdemleges finanszírozóvá válnának.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a MIÉP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit