DR. SÁRINGER GYULA

Full text search

DR. SÁRINGER GYULA
DR. SÁRINGER GYULA (Fidesz): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Szeretném befejezni az előbbi felszólalásomat. Szólni szeretnék még néhány szóban az MTA költségvetési finanszírozásáról is. Az 1999-eshez képest nagyobb összeg szerepel a költségvetésben az MTA rovatán 2000-re, de nem szabad elfelejteni, hogy ebből az összegből nemcsak az MTA részesül, abban nemcsak azok tiszteletdíja foglaltatik benne, akik az MTA állományában dolgoznak, hanem mindazoké is, akik különböző felsőfokú intézményekben és múzeumokban dolgoznak, ilyenek például a Batthyány-ösztöndíjasok, az MTA doktorai, az Akadémia tiszteletdíjasai.
Az országos tudományos kutatási alapprogram - röviden: az OTKA - is az MTA rovatában szerepel a költségvetésben.
(11.40)
Mint ismeretes, az OTKA kizárólag alapkutatási témákat finanszíroz. Rendkívül fontos, hogy az inflációnak megfelelően emelkedjen az OTKA-nak jutó összeg, mert tudomásul kell vennünk, hogy az alkalmazott és fejlesztő kutatások valahol támaszkodnak az alapkutatások eredményeire.
Befejezésül, örömmel hallottam az utóbbi hónapban elhangzott miniszterelnöki megnyilatkozásokat, amelyek arról szóltak, hogy 2001-ben várható a magyar tudomány nagyobb pénzbeli támogatása. Ebben a reményben kérem, hogy ne felejtsük el Solymosi Frigyes akadémikusnak a Magyar Nemzet 1999. november 18-ai számában írt cikkét, amelynek címe: "A tudomány jövője a parlament kezében van".
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit