DR. MARTONYI JÁNOS

Full text search

DR. MARTONYI JÁNOS
DR. MARTONYI JÁNOS külügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Végtelenül sajnálom, de a mai nap (Dr. Kávássy Sándor: Jeszenszky-nap!), úgy tűnik, nem tudok az újdonság erejével hatni. Ezekre a kérdésekre már néhány alkalommal válaszoltam, többek között ma délután is.
Jeszenszky Géza levele bizalmas magánvéleményt megfogalmazó magánlevél. Ezt a levél olyan megfogalmazásai, mint az, hogy "engedd meg, hogy bizalmasan és baráti alapon fölvessek még valamit", egyértelműen tanúsítják. Nem kétséges azonban, hogy Jeszenszky Géza hibát követett el, amikor bizalmas magánvéleményét hivatalos levélpapíron fejtette ki. Ezért én őt figyelmeztetésben részesítettem. (Sasvári Szilárd: Helytelen volt!)
Köszönöm szépen a képviselő úrnak az anyagi-pénzügyi szankcióra vonatkozó javaslatát; ezt az összeget majd az egy főre eső GDP arányában át fogjuk számítani magyar pénznemre, és meg fogjuk fontolni ennek a javaslatnak a bevezetését.
Ugyanakkor ebben a figyelmeztetésben kiemeltem azt a határozott várakozásomat is, hogy a jövőben a nagykövet a magánvéleményének kifejtését egyértelműen határolja el nagyköveti megbízatásának minden formai és tartalmi összefüggésétől. Az ügyet ezzel lezártnak tekintem, azért is, mert az esetnek külpolitikai vagy diplomáciai összefüggése és következménye nincs. Őszintén remélem, hogy másnak sem áll tovább érdekében csupán pártpolitikai megfontolások alapján napirenden tartani a kérdést. (Révész Máriusz: Dehogynem!) A visszahívás egyébként nélkülözne mindenféle szakmai alapot, nem állna arányban az elkövetett hiba súlyával, harmadrészt pedig felesleges külpolitikai zavart keltene.
Az eset külpolitikai és diplomáciai vonatkozások hiánya okán nem kérdőjelezi meg Jeszenszky Géza washingtoni nagyköveti megbízatásra való alkalmasságát. A közszolgálatiság és a pártsemlegesség szellemében látta és látja el nagyköveti feladatait, és segíti az alkotmányos hazai politikai tényezők egyesült államokbeli programjainak eredményes megvalósulását. A nagykövet a jövőben ugyanezt fogja tenni.
Köszönöm szépen, és kérem a képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit