MOLNÁR GYULA

Full text search

MOLNÁR GYULA
MOLNÁR GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Elnézést kérek, ígérem, hogy utoljára szólok. Két idézetet szeretnék felolvasni a témával kapcsolatban. 1997 márciusában, amikor a kényszerbérletek ügyét tárgyalta a parlament, Csizmár Gábor képviselőtársam az általános vitában az állampolgári jogok országgyűlési biztosának egy állásfoglalását idézte. Ugyan ez a kényszerbérletre vonatkozik, de behelyettesíthető a kényszerbérlet helyére a tulajdonosi kényszer, a bérbe adó helyére a tulajdonos, a bérlő helyére pedig a házfelügyelő.
Így szól: "A kényszerbérletek fennállása és felszámolásuk várható elhúzódása a jogszabályi hiányosságok miatt valamennyi érintett alkotmányos jogait sérti. A kérdés végleges rendezéséig a kényszerbérbe adók oldalán a tulajdonhoz való jog, valamint a piacgazdaságnak és a gazdasági verseny szabadságának az alkotmányos elvei csorbulnak. A kényszerbérlőknek a diszkriminációmentes eljáráshoz és a jogbiztonsághoz való jogát, valamint a szociális biztonsághoz való jogát sérti az önkormányzat..." - és nem is folytatom tovább a mondatot.
Azért mondtam ezt el, mert a "jogbiztonság" szó megjelent, és az Alkotmánybíróság - Csapody Miklós képviselőtársam már a bevezetőben idézte, de még egyszer megismételném - számtalan határozata azt az indoklást használja, hogy a jogállamiság alapvető követelménye a jogbiztonság, a jogbiztonság alkotmányos követelménye megköveteli a kiszámíthatóságot és az előreláthatóságot; azt, hogy az érintettek a szabályozás végső időpontjával biztonsággal számolhassanak. Erről szólt a dolog. Én pontosan értem, hogy e dolog megoldásához pénz kellene és lakás, a parlament most se pénzt, se lakást nem adhat ehhez a dologhoz. Egyet tehetünk: a keretfeltételeken valamilyen módon megpróbálunk változtatni.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit