DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma a délelőtti vitában néhány képviselőtársam kormánypárti oldalról úgy szólalt fel, mintha nem lenne közös érdekünk a maffiával való leszámolás. Mintha nem lenne közös érdekünk, hogy megállítsuk azt a folyamatot, ami a maffiásodáshoz vezetett, és ami a továbbiakban veszélyként fennáll.
Ez már csak azért is nagyon helytelen, képviselőtársaim, mert az olajügy tulajdonképpen nem több és nem kevesebb, mint a magyar társadalom morális lázadása; a magyar társadalom morális lázadása a korrupció elszaporodása, a magyar társadalom lázadása a pénzszerzés, a bűnös pénzszerzés büntetlenül maradása miatt, a magyar társadalom lázadása, hogy a bűnös úton szerzett pénzekből egyesek komoly hatalmat építettek ki maguknak, a magyar társadalom lázadása az ellen, hogy egyre áttekinthetetlenebbnek tűntek bizonyos hatósági intézkedések, hogy az összefonódásokra nem voltak igazából válaszok.
Ez a morális lázadás vezetett odáig, hogy a magyar társadalomban megjelentek olyan típusú civil kurázsik, amelyek az olajügyek igazi nagy robbanásához vezettek.
Az olajügy a kezdetekben tulajdonképpen valószínűleg nem volt több olyan ügyeskedésnél, amit a jogszabályok lehetővé tettek, és ugye az emberek mindig kihasználják a kiskapukat, hogy megpróbálják a saját vagyonukat gyarapítani.
Ez az ügyeskedés azonban azok után, hogy kiderült, hogy milyen hatalmas mennyiségű pénz mozog az olaj mögött, már átváltott egy minőségileg másfajta dologba, itt már a pénz szerzése mögé bűnözők szerveződtek, akik a pénzükből elkezdték az állam szerveit, hatóságait korrumpálni, és azok között a szervezetek között, ahol igen alacsony fizetéssel dolgoztak emberek, bizony, mindig megtalálták a korrupciós lehetőséget is. Csak a baj közben az lett, hogy már oly mértékben áttekinthetetlenné vált, és oly mértékben megerősödött ez a szervezett bűnözői kör, hogy már elkezdett nagyon erőteljesen visszaélni a pénz biztosította lehetőségeivel.
Ezt követően az első botrányok, az olajbotrányok valójában 1993-ban robbantak ki. Tehát az olajügyek nem '94-ben keletkeztek, hanem sokkal előtte. Az első botrányok 1993-ban robbantak ki. De az olajügyeknek, a korrupciós ügyeknek általában az a természete, hogy nincsenek mögöttük bizonyítékok. Ezért borzasztóan körülményes, nagyon nehézkes minden hatóság eljárása, ez különösen igaz volt az egyébként is sok sebtől vérző igazságszolgáltatásra. Így nem csoda, hogy az emberekben egyre inkább az a hit keletkezett, hogy vagy nem járnak el az igazságszolgáltatás szervei, vagy ha eljárnak és nem jutnak eredményre, akkor annak biztos az az oka, hogy az igazságszolgáltatás és a különböző hatóságok szervei is megvásároltak.
A következő nagy robbanást az jelentette a közéletben, amikor a bizonytalan rendőrhalálok körüli ügyek felizzottak. Valójában ekkor jelentek meg azok a civil kurázsik is, ami megmutatta, hogy Magyarországon, hála istennek, a társadalom azért még morálisan nem annyira gyenge, hogy ne tudja felvenni a küzdelmet az ellen, hogy a sötét ügyek valóban eluraljanak mindent.
Az a katarzis, ami végül is bekövetkezett, és ami azzal jelent meg, hogy a politika és az olajügyek közötti összefonódás kirobbant, valójában egy hatalmas várakozást jelenített meg az emberekben. Azt gondolták az emberek, hogy igen, most elérkezett az idő, most megtudjuk, hogy mi az igazság, most megbűnhődnek a bűnösök, most megneveztetnek a felelősök, és innentől kezdve tiszta helyzet lesz.
De valójában hol tartunk ma? Ott tartunk-e ma, hogy látjuk, hogy e felé a tiszta helyzet felé megyünk? Én azt gondolom, hogy ma nem itt tartunk. Ma ott tartunk, hogy felszínre került az a mély bizalmi válság, ami az állam hatalmi szerveivel szemben az emberekben kialakult, ami az politikával, az állami hatóságokkal szemben az emberekben megjelent.
(17.50)
Ma az emberek inkább hisznek a bűnözőknek, mint az állam képviselőinek. Ma az emberek inkább hisznek mindenkinek, aki azt a várakozásukat támasztja alá, hogy korrupt a politika, korruptak a hatóságok, mert ez sok szempontból egyrészt egybeesik a hétköznapi tapasztalatukkal, másrészt másoktól ezt hallották, harmadrészt pedig azt látják a politikától, hogy ezeknek az ügyeknek nem a tisztázására törekszik, hanem az egymásra mutogatásra megy el az idejük és az energiájuk.
A mai kormány felelősségét mi soha nem olyan szempontból feszegettük, hogy ez a kormány lenne felelős az olajügyek kialakulásáért. Ezt nem mondtuk, ez nem is igaz. Az olajügyek régebben keletkeztek. Mi azt állítjuk viszont, hogy ennek a mai kormánynak nagyon komoly felelőssége van abban, hogy hogyan határozza meg a mai közhangulatot, hogyan szervezi meg a maffia elleni bűnözés megállítását, hogyan állítja vissza az állami intézményekbe vetett közbizalmat, illetve hogyan próbálja ezt a megrendült közbizalmat helyreállítani. Mert ennek a mai kormánynak is tudnia kell, hogy a szervezett bűnözés, a maffiabűnözés ott jelenik meg igazán, ott tud igazán érvényesülni, ahol az állam intézményei gyengék vagy nincsenek ott.
Ha hagyja ez a mai kormány, hogy az állam intézményei, a rendőrsége, az ügyészsége oly mértékben megrendüljön, mint ahogy mára megrendült, akkor kérdezem én, hogyan óhajtja a jövőre vonatkozóan megállítani a maffiabűnözést. Mert lehet, kérem szépen, felelőtlenül visszafelé mutogatni, hazugságokat állítani, lehet úgy tenni, mintha ennek a fideszes kormánynak az akkori képviselői például 1995-ben, amikor a szocialista-szabad demokrata kormány megváltoztatta a jogi szabályozást, akkor ne tiltakoztak volna. Emlékezzenek vissza, képviselőtársaim, fideszes felszólalások kérték számon, hogy miért szünteti meg a hto-jegyeket a szocialista-szabad demokrata kormányzat. Ezek mind itt elhangzottak. De nem ez most a kérdés, hogy ki mit mondott akkor. Az a kérdés, hogy ki mit tesz most annak érdekében, hogy az ügyeket meg tudjuk állítani.
Én őszintén sajnálom, hogy a miniszterelnök úr ebben a vitában eddig egyetlenegy dolgot mondott: bízik a belügyminiszterében. Nem azt sajnálom, hogy bízik a belügyminiszterében, azt sajnálom, hogy ezen kívül semmi másról nem beszélt. Nem mondta el, hogy mit fog tenni annak érdekében, hogy a rendőrség visszakerüljön abba a pozícióba, hogy találnak vezetőket, akik vállalják a munkát, és hogy az emberek el fogják hinni azt, amit a rendőrség mond. Én nagyon sajnálom, hogy a legfőbb ügyész úr csak ma állt elő, a mai rendkívüli ülésre zárta le, tegnap zárta le ezeket a nyomozásokat, és ezért úgy tűnik egy kicsit, hogy mára van egy bejelentés, hogy mindenki tiszta, amit én nagyon remélek, mert én magyar állampolgárként annak drukkolok, hogy a magyar kormány tagjai és a magyar politikusok ne legyenek érintettek, ez az én érdekem is. De azért nagyon szeretném, ha ezeket a vizsgálatokat áttekinthető módon mutatnánk be, mert a közbizalom csak akkor fog helyreállni. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
Tisztelt Képviselőtársaim! Aki látta azt a filmet, amit a BBC mutatott be a magyar olajügyekről, az azt gondolhatja, hogy Magyarországon állandóan ónos eső esik, nincs más, csak lerobbant olajtartályok, nincs más, csak bűnözés. Én tudom, hogy Magyarország nem ilyen ország. Én tudom, hogy a magyar politika nem ilyen. De azért, hogy ezt mások is megtudják, és az ország közvéleménye elhiggye, mi mindannyian felelősek vagyunk. Nagyobb politikai bölcsességről kellene tanúbizonyságot tenni azoknak, akik ma összevissza mutogatnak, ahelyett, hogy a mai munkájukban, a mai helyzetükben a megoldásokat keresnék és a felelősséget vállalnák.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit