PALLAG LÁSZLÓ

Full text search

PALLAG LÁSZLÓ
PALLAG LÁSZLÓ (FKGP): (A mikrofonját igazgatja.) Elnézést kérek, szétesett a berendezés, meg kell hogy igazítsam. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Nincs benne olaj!)
Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai vitanap témáját én sem tartottam időszerűnek. De hogy ennek a mai napnak volt értelme és volt üzenete, az biztos. Ezt az üzenetet veszi a lakosság, veszik az állampolgárok (Szili Sándor: Az ugyanaz!), és tudnak következtetni. A felszólalásommal az olajbizottság munkájáról egy rövid vázat kívántam adni, mégpedig azért, hogy ne csak az olajbizottság tagjai, hanem a képviselőtársaim is lássák, valójában hogyan és miként alakult, indult, működött és működik, fogadva természetesen a kritikát is, ami a bizottság munkájával kapcsolatosan elhangzott. Mindig azt mondtam, hogy az egészséges kritika előbbre viszi az ügyeket. Akkor is fogadom a kritikát, ha az adott esetben velem kapcsolatosan, a bizottság vezetésével kapcsolatosan vagy egyáltalán az olajügyekkel kapcsolatosan elhangzik. De mindenképpen az a szándék - ez volt az egész ügy elindítója - és az egész ügy eredményessége tekintetében feltétlen szándék az, hogy a feketegazdaság felszámolását elkezdjük, hogy a szervezett bűnözés, ahogy a kormányprogramban is benne van, fel legyen számolva és meg legyen tisztítva a közélet. Ez, azt hiszem, olyan igény az állampolgárok részéről is, ami felé, amire nézve a képviselők kötelezettsége megvan.
Az Országgyűlés '99. november 30-án egyhangúlag elfogadta az olajbizottság felállását, működését, és miután a bizottság átesett a C-típusú vizsgálaton, ez a munka gyakorlatilag elindult. Az olajügyek és a szervezett bűnözés közötti esetleges korrupciós ügyek feltárására létrehozott vizsgálóbizottság feladata az országgyűlési határozat szerint - és emlékeztetőül hadd soroljam fel a pontokat - feltárni, hogy vannak-e az olajszőkítés és az olajszármazékok szabálytalan forgalmazása kapcsán a szervezett bűnözés és az egyes állami tisztségviselők között összefonódások, és ezek okoztak-e veszteséget a költségvetésnek. Tudjuk, hogy az olajszőkítés csak része volt ennek az egész olajügynek, sokkal nagyobb tételt jelentett az olajszármazékok szabálytalan forgalmazása és ennek az adótételei.
Itt szeretnék annyi megjegyzést tenni Szalay képviselőtársamnak, hogy amikor Arnold Mihály a bizottság előtt elmondta a tájékoztatóját, azzal kezdte, hogy az a mennyiségű olaj, amely Magyarországon felhalmozódott és keresztülment, Alaszka felfűtésére elegendő lett volna. Ez egy olyan érzékeltetése volt annak a mennyiségnek - hiába van képviselőtársam előtt egy kimutatás - (Kuncze Gábor: Lakik ott valaki?), amelynek gyakorlatilag a többszöröse az, ami az országba bejött, keresztülment és megfelelő helyen landolva elérte a feladatát. Ennyi kiegészítést szerettem volna ehhez a ponthoz tenni.
A következő pont az, hogy vannak-e az olajszőkítés és az olajszármazékok szabálytalan forgalmazása kapcsán a szervezett bűnözés és az egyes állami tisztségviselők között összefonódások, és ezek okoztak-e veszteséget a költségvetésnek. A következő pont: elősegíthették-e az egyes jogszabályok, illetve egyes jogalkalmazók a nemzetgazdaságban okozott veszteségeket? (Francz Rezső: Arról volt szó, hogy normális beszéd lesz!) A következőben, a 4. pontban pedig: milyen körülmények között történt az öt rendőr halála az elmúlt években Békés megyében?
(17.30)
Egyébként az ügyészség felé is a kezdeményezésem a rendőrhalálesetek körülményeinek vizsgálata volt, és nem az, amelyben az idegenkezűség esetleges megállapítása lett volna az igény.
A bizottság február 4-én tartotta az első ülését. Ezen az ülésen a bizottság megtárgyalta, elfogadta ügyrendjét, és igaz, hogy nagy viták voltak a bizottsági ülésen, de az ügyrendjét is gyakorlatilag egyhangú határozattal fogadta el a bizottság.
A bizottság 14-ei ülésén meghallgatta a volt legfőbb ügyészt - két alkalommal -, a későbbiekben a vám- és pénzügyőrség parancsnokát, a rendészeti főigazgatóját, zárt ülésen és főleg nyílt ülésen több tanút hallgatott meg. Külön a szervektől és szervezetektől bekérte az adatokat, információkat.
A szervezetek többsége a bizottság kérésének eleget tett, de sajnos vannak olyan szervezetek, amelyek több hónap elteltével sem tettek eleget az adatszolgáltatási kötelezettségeiknek, és a mai napig sem voltak hajlandók ebben még csak lépni sem. Igény van arra, hogy felsoroljam: az ÁPV Rt.-től kezdve a vasúton keresztül, a minisztériumok részbeni adatszolgáltatásáról van szó, nem adták meg a szükséges információkat.
Itt megint csak annyi megjegyzést kell hogy tegyek, és ez a mai nap egyik konklúziója is, hogy ezeket az olajügyeket, ezeket a tevékenységeket nem lehetett... - csak hivatalos szervek segítségével beszerezni, forgalmazni, piacra vinni. Ha csak a vámolási kérdést, ha csak a vasút vonalán történő mozgatást vetem fel, ezeknek az ellenőrzése például igencsak kívánnivalót hagy maga után. Tehát ezeket az ügyeket hivatalos szervek működése nélkül nem lehetett végigvinni.
A közvélemény érdeklődése a bizottság munkája rendkívül nagy. De nem azért nagy a közvélemény érdeklődése, mert itt egy-két tanúvallomás kapcsán szenzációk és egyéb dolgok elhangzása következtében cirkuszról meg operettről van szó, ahogy itt ma hallottuk a különböző meghatározásokat, hanem azért, mert sajnos tapasztalták az állampolgárok a saját településeiken, hogy mi folyik, hogy milyen mozgások, milyen beruházások vannak, és a beruházások miből és honnan erednek, milyen tevékenység folyik, és ebből milyen pénzek keletkeztek, és ezeket hogyan, miként fektették be. Településről településre látták ezeket az állampolgárok, és ezekből ítélve hitték el azokat az információkat, amelyek menet közben elhangzottak.
Nemcsak az olajforgalmazás és olajszőkítés költségvetési kérdései vetődtek fel, hanem az ehhez kapcsolódó kérdések is, mert ezek a tevékenységek összekapcsolódtak: ehhez kapcsolódott a szesszel kapcsolatosa tevékenység, a borhamisítás, a kábítószer és a forgalmazásának, a prostitúciónak a kérdése. Az egyik pénz a másikkal kapcsolatban levően működött, és követelik a működésüket, és természetesen ezekhez a működtetésekhez minden körülmények között meg kellett szerezni az önkormányzatok támogatását, meg kellett szerezni a hivatalos szervek támogatását, gyakorlatilag mindenféle tevékenységhez engedélyeket kellett beszerezni.
Felvetődött a szesszel kapcsolatban a csempészet kérdése; felborul egy kamion a Kárpátokban, és a száraztésztából csurog a vodka, természetesen léptek az ukrán hatóságok, mert mezőgazdasági termékként szállították ki a száraztésztát, és kisült, hogy a kamionon nem az volt. Lehetne a példákat sorolni, de nem kívánom. Tudomásul kell venni, hogy ezeknek az ügyeknek a kipattanása, ezeknek az ügyeknek az eljárás alá kerülése is a későbbiekben minden körülmények között bizonyos falakba, akadályokba ütközött, közreműködők voltak abban, hogy ezek az ügyek majd valamilyen szinten el legyenek fektetve, el legyenek tussolva.
Tehát a közvélemény előtt történtek, játszódtak ezek, látták hogy van, és látták aztán annak az eredményét, azt is, amikor bejelentik a hivatalos szervek, hogy felmentették a sarkadi benzinvonat fosztogatóit, 160 ezer forintos büntetéssel megúsztak többmilliárdos károkozást, akkor nem csoda, hogy a közvéleményben nagy a felháborodás, a közvélemény tiltakozik, érdeklődik, és a közvélemény várja most is, hogy itt nemcsak az olajbizottságnak, hanem ennek a vitanapnak is legyen meg az az ügyeket elősegítő eredménye, hogy ezek az ügyek ne kerüljenek abba a helyzetbe, mint a bankkonszolidáció kérdése, ne kerüljenek abba a helyzetbe, mint a megfigyelési ügyek kérdése, mint a Tocsik-ügy - és hadd ne soroljam a többi ügyet. Várják azt, hogy végre valahára valami történjen úgy a parlamenten belül, mint a bizottság munkáját illetően. Jó lenne tapasztalni azt is a bizottság munkáját illetően, hogy a hivatalos szervek nem külön felkérésre, nem külön könyörgésre, hanem adott esetben segítő szándékkal állnak a bizottság munkájához.
Szeretnék egy helyreigazítást tenni. A legfőbb ügyész úr a felsorolásában mint általam beadott kérelmet hozta a Ház elé, hogy a tulajdonosi szerkezetet kértem a Legfőbb Ügyészségtől. Ez nem az én kérésem volt, hanem az olajbizottságé, szocialista képviselők javaslatára fogadta el az olajbizottság azt, hogy a tulajdonosi szerkezetet állítsuk fel úgy, hogy abból össze lehessen állítani azon tulajdonosok összességét, akik ezekben az ügyekben tevékenykedtek és munkálkodtak. Ezt azért tartom szükségesnek elmondani, mert ez bizottsági döntés és kérés volt.
Tehát meghallgatások voltak. Első mozaikként a Bács megyei ügyek kérdése volt a bizottság előtt, és ugyanígy továbbmenve akár a csongrádi, akár a Hajdú megyei, akár a Tolna megyei, de sorolhatnám a többi megyét is, mozaikok összeállítása történt, majd következik a tulajdoni szerkezet kimutatása, összeállítása, a szálak összefogása, és majd akkor kapunk képet az országban működő olajcégekről, az országban működő olajmaffiáról és azokról, akik ezekben a kérdésben tevékenykedtek, mozogtak, működtek.
A bizottság megkapta a titokfeloldást is, tehát titkosított ügyek vizsgálatára is van jogosultsága, és rendkívül sokatmondó lesz az a lehetőség, amely a bankok, a számlák kérdésében mint egy kép kerül a bizottság elé és később az ország elé, hogy hogyan is volt ez, milyen pénzek mozogtak, hol lettek ezek a pénzek elhelyezve, mely bankok voltak, amelyek erre lehetőséget biztosítottak, működtették, mozgatták, és lehetőséget adtak ezeknek a pénzeknek a befogadására, majd működtetésére.
Tehát a bizottság nemcsak az ügyrendjét, hanem a munkamódszerét, a meghallgatások ütemét fogadta el, és ennek mentén működik a bizottság. Igaz, hogy mindig nagy vita előzi meg ezeket, de gyakorlatilag akkor, amikor döntés van, általában többségi határozattal a bizottság elfogadja ezeket, és működik a bizottság.
A bizottság szakértőinek is át kellett esni a C-típusú vizsgálaton. A tavasz végén kapta meg a bizottság szakértői gárdája a C-típusú vizsgálat után a jogosultságot, és a tavaszi időszak végével kezdhette meg a szakértői gárda a bizottság anyagainak átvizsgálását, a hivatalos szervektől megkapott anyagok vizsgálatát, az ügyészségtől, a rendőrségtől, a vám- és pénzügyőrségtől, a Belügyminisztériumtól kapott anyagok vizsgálatát.
(17.40)
Tehát gyakorlatilag nem volt lehetősége korábban a szakértőknek ezekbe az ügyekbe bepillantani, és ezeken az ügyeken dolgozni. Így a nyáron is a bizottság szakértői közül voltak, akik a szabadságukat is félretéve, a bizottsági szakértői tevékenység körét elfogadva gyakorlatilag megkezdték a munkájukat és dolgoztak.
Az országgyűlési határozatban szerepel egy féléves jelentési kötelezettség, ugyanakkor benne van a határozatban az is, hogy a bizottság addig dolgozik, amíg be nem fejezi a munkáját. A bizottság a munkája elején van. A bizottsági munka dandárja még csak ezután következik.
Igen nagy port vert fel az eddigi munka. Talán a nyári szünet és az uborkaszezon a médiák számára biztosította azt a lehetőséget, hogy tulajdonképpen az első tanú tanúvallomása ilyen és ilyen módon került a nyilvánosság elé, és szinte az egész tanúvallomással kapcsolatos kérdések fölerősítése, szétszedése s mindenféle módon való tálalása ezt a helyzetet hozta.
Kérem az Országgyűlést arra, hogy segítse továbbra is a bizottság munkáját, hogy az országgyűlési határozatnak megfelelően a munkát el tudja végezni, és ehhez a türelmét is kérem az Országgyűlésnek.
A kormányprogram - amely megerősíttetett a mai napon is Stumpf István miniszter úr részéről - tartalmazza: felszámolni a szervezett bűnözést, felszámolni a feketegazdaságot, megtisztítani a közéletet. Ez várat magára, ehhez úgy a kormánynak, mint a kormányoldalnak, mind a koalíciónak, mind az ellenzéknek, az ellenzék pártjainak is adnia kell önmagát. Ezt várja a közvélemény, várják az állampolgárok, és ezt gyakorlatilag az olajbizottság munkáján keresztül el tudjuk végezni; de csak akkor, hogyha ehhez a kellő segítséget megkapjuk minden oldalról, úgy az ügyészségtől, mint a Belügyminisztériumtól, a rendőrségtől és az állami szervektől.
Nagy az elvárás ezek iránt, és nem utolsósorban pedig jó lenne, és szükségszerű lenne az, ha a vizsgálóbizottság szerepe és helyzete is helyére kerülne, megkapná minden oldalról azokat a jogosultságokat, amik járnak a bizottságnak. És adott esetben, ha a bizottság elé hív a bizottság volt minisztereket, államtitkárokat, akkor kapja meg a bizottság is a kellő tiszteletet azoktól az emberektől, akik a bizottság elé jönnek. A bizottság is igyekszik megadni a kellő tiszteletet és lehetőséget azoknak, akik a bizottság előtt kívánják elmondani azokat, amiket tapasztaltak és láttak.
Szeretnék szólni még a zöld számmal kapcsolatos kérdésről. Folyamatosan érkeztek a zöld számon a bejelentések. A bejelentések egy része a bizottság, a bizottság tagjai számára biztatásként hangzott el, a bejelentések másik része érdemi bejelentés. Ezeknek a bizottság elé kerülése, hitele is szükségszerű, és adott esetben az ott bejelentkezett emberek szerepét is biztosítani kell ezen ügyek tisztázásában.
Én köszönöm mindenkinek még ezt a mai vitanapot is - mondom mindannak ellenére, hogy nem tartottam időszerűnek. Minden parlamenti párttól pedig - ígéretéhez híven - kérem, hogy legyen meg a szándéka ezeknek az ügyeknek a felderítésében, tisztázásában, mert ezt várják az országban, ezt várja az ország lakossága, ezt várja mindenki, és ennek megfelelően meg kell tegyük a szükséges lépéseket.
Köszönöm szépen. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit