DR. PÁLINKÁS JÓZSEF

Full text search

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF
DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Nyelvészeti vitába nem szívesen bocsátkoznék, mert az angol nyelvnek nem vagyok olyan mély ismerője - nem tudom egyébként, a képviselő úr mennyire mély ismerője. Az "apparently" fordítása - azt hiszem, én úgy fordítanám - az "úgy tűnik"; ugyanis ha nyilvánvaló ellentmondásban van, azt ugyanis az angol, az én angoltudásom szerint, azt mondaná, hogy "obviously", nyilvánvalóan.
A képviselő úr tehát nem jól fordította le ezt az "apparently"-t, ez nem azt jelenti, hogy nyilvánvalóan, mert az az "obviously".
De még egyszer mondom, nem akarok nyelvi vitába bocsátkozni; arra azonban, hogy ez azért született volna, hogy ezzel félrevezesse a közvéleményt, engedje meg, hogy azt mondjam, ez nem ezért született. A közvéleményt ugyanis nem lehet félrevezetni ilyen kérdésben, mert ez egy nyílt és szabad ország, mindenki elolvashatja ezt a jelentést angolul, és jobb vagy kevésbé jó angoltudása szerint meggyőződhet arról, hogy mit is mond a velencei bizottság.
Az pedig, hogy a képviselő úr fogalmazása szerint vitához vezet néhány szomszédunkkal ez a törvény, teljes mértékben érthető; régóta nincs egyetértés minden kisebbségi kérdésben a körülöttünk élő országok kormányaival. Ez természetesen attól is függ, hogy az adott országban éppen milyen kormány van uralmon, és mint azt a képviselő úr jól tudja, voltak olyan kormányok a környező országokban, amelyekkel ennél jóval kevesebb kedvezmény is óriási vitákhoz vezetett volna.
Úgy gondolom, a státustörvény, a szomszédos államokban élő magyaroknak juttatott egyes kedvezményekről szóló törvény általában nincs ellentétben az európai uniós jogszabályokkal. Természetesen lehetnek ennek a törvénynek olyan részletei, amelyek finomításra szorulnak; azt állítani azonban, hogy ez ellentétben van az Európai Unió jogrendjével, képviselő úr, ez nem helyes, ezt a velencei bizottság sem így határozta meg.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit