POTÁPI ÁRPÁD

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD
POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hetekben újra riasztó hírek érkeztek Romániából a Csángóföldről. Újra sérültek a kisebbségi jogok, a szabad identitás megválasztásának joga - azonban a román hatóságok az eddigi túlkapásaikon is túlmentek. Állampolgáraikat a saját lakásaikban zaklatják, beavatkoznak a magánéletükbe, meg kívánják határozni, hogy az emberek a szabad idejükben, a privát szférájukban mivel foglalkozzanak. Mi is történt nemrégiben Moldvában?
Mint tudjuk, 1946 és 1958 között magyar iskolák működtek a csángó falvakban. Az utána következő évtizedekben szó sem lehetett hasonlóról. Az asszimilációs elnyomó politika minden eddigi korszakot felülmúlt, és úgy tűnik, az 1989 utáni politikai változás a moldvai magyaroknál nem hozott változást. 1996-tól a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége listák alapján és a szülők egyénileg több kísérletet tettek a magyar nyelv oktatásának bevezetésére a moldvai csángómagyarok lakta falvak iskoláiban. Ez a helyi iskolák és a polgármesteri hivatalok hosszas ellenállása miatt, majd a szülők megfélemlítése miatt nem sikerült.
2000 őszén két helyszínen körülbelül 150 gyermek részvételével iskolán kívüli oktatás kezdődött. Idén már hét helyszínen körülbelül 400 gyermek vesz részt a foglalkozásokon, melyek célja az írás, olvasás, az alapvető dolgok magyar nyelven való elsajátítása. Idén november 16-án a Bákó megyei prefektus kabinetfőnöke kilátogatott Klézsére, és gyakorlatilag ezt az iskolán kívüli oktatást beszüntette. November 19-én egészségügyi vizsgálatot tartottak Klézsén, és szintén megszüntették a magyar oktatást.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mit kíván tenni a magyar kormány annak érdekében, hogy az elkövetkezendő időszakban hasonló túlkapások ne legyenek, és hogy az iskolán kívüli oktatási program folytatódhassék a moldvai csángóknál?
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit