DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Az ajánlásnak az általam már korábban felemlegetett, de most újra előhozott 36. pontjában Hegedűs képviselő úr a Magyar Orvosi Kamara javaslatát hozta elő a szabadfoglalkozású orvoslásra. Már az a tény is, hogy az ülésteremben is, a közbeszédben is beszélünk szellemi szabadfoglalkozásúságról, aminek semmi nyoma nincs az írott normaszöveg-javaslatban, miközben szabadfoglalkozású orvoslásról szól a tervezett szabály, azt bizonyítja, hogy ez a törvényjavaslat nem kiérlelt. Mert ha hagytunk volna időt magunknak, ha valódi egyeztetés lett volna a Magyar Orvosi Kamara és a kormány között arra nézve, hogy mit jelent a szabadfoglalkozású orvoslás, akkor nem kellene nekem ennek kapcsán újra elmondanom, hogy a szabadfoglalkozású orvos a körülöttünk lévő európai uniós államokban az az orvos, aki egyetemi végzettséggel rendelkezik, szakirányú képesítése van, etikai norma ügyében egy kamarához tartozik, magára nézve ezeket a normákat kötelezőnek ismeri el, és a tevékenységére nézve külön szabályok vannak.
Ezért azt gondolom, ebből is látszik, hogy ez a törvényjavaslat nem volt egészen jól előkészítve, különben nem kellene most képviselőként egymással vitatkoznunk azon, hogy mit kell érteni szabadfoglalkozású orvos alatt. Ezért hát a szabadfoglalkozásúságnál nem a tevékenység biztosításához szükséges eszköz birtoklása vagy nem birtoklása a kritérium, hanem az a tény adja az alapját, hogy mi a végzettsége, a képzettsége, van-e működési bizonyítványa, van-e szakvizsgája, van-e önálló felelőssége, és vonatkoznak-e rá a köztestületi kamarai etikai szabályok. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ezért azt gondolom, hogy ideje lenne, ha újrakezdenénk tárgyalni ezt az egész normaszöveget.
Köszönöm szépen. (Bauer Tamás tapsol.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit