DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Font Sándor képviselő úr tett fel két kérdést, amire szeretnék reagálni.
Az egyik az atomenergiával kapcsolatos kérdése volt. Képviselő Úr! A kiotói jegyzőkönyv nem támogatja az atomenergia által keletkező üvegházhatás-csökkentés beszámítását.
A második kérdése az Egyesült Államokkal volt kapcsolatos. Ezzel kapcsolatosan szeretném tájékoztatni, hogy az USA aláírta a jegyzőkönyvet, majd a Bush-kormányzat úgy döntött, hogy nem ratifikálja azt. Ez nem jelent akadályt a kiotói jegyzőkönyv hatálybalépését illetően. Az Európai Unió és Japán már ratifikálta, az USA pedig aktívan részt vállal az éghajlat-változási keretegyezmény végrehajtásában.
Pap János képviselő úrnak szeretném elmondani, hogy azt gondolom az ő hozzászólásából, hogy ő azért nem nyugodt, mert ismeri és átélte a Fidesz-kormányzat gyakorlatát. Képviselő Úr! Az elmúlt négy év, az önök időszaka alatt a környezetvédelmi feladatok ellátása valóban úgy történt, ahogy arról a képviselő úr beszélt. Nem lenne elegendő időm most itt felsorolni csak azokat a már ez alatt az egy hónap alatt általam megismert hiányosságokat, amelyek az elmúlt négy évben keletkeztek a Környezetvédelmi Minisztériumban. Szeretnék utalni arra, amit felvetett Hegyi Gyula képviselő úr is, hogy például a hulladékgazdálkodási kérdésekkel kapcsolatosan olyan helyzetet állítottak elő, amely valóban nehezíti az európai uniós csatlakozásunkat. Szeretném megnyugtatni a képviselő urat, hogy a következő négy év nem azzal a szemléletmóddal és hozzáállással telik majd el a minisztériumban, mint az önök által vezetett kormány alatt ez megvalósult.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azok a képviselők, akik egyébként most a kiotói egyezmény szakmai részeihez szóltak hozzá, nem annyira vitatkoztak, sokkal inkább egyetértésüket fejezték ki. Egyetértünk ugyanis abban, hogy meg kell állítani, nem lehet folytatni azt a folyamatot, amely veszélyezteti a jövőnket, hogy meg kell állítani az éghajlat kedvezőtlen változását, hiszen ezzel a gyerekeink és a világ jövőjét biztosítjuk.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A vitáink feltehetően - és egyetértek mindazokkal, akik erre utaltak - sokkal nehezebbek és sokkal hosszabbak, erőteljesebbek lesznek akkor, amikor meg kell határoznunk a végrehajtásból fakadó konkrét feladatokat és intézkedéseket. Biztosan nagyon sokat fogunk azon vitatkozni, hogy mit értünk a fenntartható erdőgazdálkodás alatt. Biztosan nagyon sokat fogunk vitatkozni azon, hogy mit értünk fenntartható mezőgazdasági formáknak. Nagyon sokat fogunk vitatkozni azon, hogy milyen közlekedési módokkal lehet a kitűzött célokat megvalósítani, és biztos, hogy nagyon sokat fogunk vitatkozni a pénzügyi ösztönzőkről, azokról a támogatásokról, amelyek ennek a feladatnak a teljesítését elősegítik. Nagyon sokat fogunk vitatkozni azon, hogy milyen reformok szükségesek a gazdaság különböző ágazataiban, hogy elérjük ezt a kitűzött célt.
De ma nem erről szólt ez a határozat. Ma arról szólt ez a határozat, hogy elindultunk egy úton, vállaltunk egy kötelezettséget, amely kötelezettséggel remélem, hogy Magyarország azok közé fog tartozni, akik tesznek valamit a világ és ezen belül saját hazájuk jövőbeni érdeke ügyében is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit