HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Elnézést, hogy már másodszor hallanak engem, de bizottsági előadóként nem volt módom előadni a Szocialista Párt ezzel kapcsolatos környezetvédelmi credóját; erre vállalkozom néhány percben, de úgyis várakoznunk kell a szavazás eredményére, tehát remélem, senkinek az idejét nem rablom el.
Azzal szeretném kezdeni - elsősorban azok kedvéért, akik figyelik ezt a vitát -, hogy egészen hétköznapi, primitív, gyermeteg módon miről van szó. Elnézést kérek a szakemberektől, akik ezt természetesen sokkal jobban el tudják mondani. Cinikus emberek azt szokták mondani, hogy a szén-dioxid, aminek a kibocsátásáról itt beszélünk, nem szennyező anyag. Ha szódában isszuk vagy whiskyvel vagy borral, mértékkel természetesen, akkor kifejezetten kellemes ilyen nyári meleg napokban. Az az igazság azonban, hogy ha a légkörbe eljut ez a szén-dioxid, akkor valóban, ahogy mondták tanult képviselőtársaim, üvegházat képez. Könnyű elképzelni ezen a meleg nyári napon, ha kiülünk egy üvegtető alá, amelyet süt a nap, akkor még inkább melegünk van, mint ha szabad levegőn lennénk. A szén-dioxidnak a légkörbe jutva az a sajátossága, hogy elnyeri a napsugarakat, de a visszaverődésüket megakadályozza.
(17.20)
Ez hétköznapi nyelven ennek az egész protokollnak és ennek a nagy, tudományos felkészültséggel előadott témának a lényege.
Az ipari civilizációba beletartozik a szén-dioxid kibocsátása, amely azonban olyan méreteket ért el az elmúlt években, ami már veszélyezteti azt, hogy ezen a Földön élni tudjunk. Néhány nappal ezelőtt a Word Wildlife Foundation adott ki egy interneten olvasható jelentést, amely azt mondja, hogy ha így folytatódnak a környezetpusztító trendek a Földön, akkor ötven év múlva élhetetlen lesz számunkra, úgyhogy más bolygóra kellene mind a 8 milliárdunknak települni. Ha az ilyen becslések talán kicsit túlzóak is, és lehet, hogy még 75 évig elélhetnénk ezen a Földön - és én ezzel biztos, hogy nem mennék túl ezen a korláton, tehát néhány évtizedig még, akik itt ülünk, úgy-ahogy megélhetnénk ezen a Földön -, a jövő mégis azt kívánja, hogy változtassunk azokon a negatív folyamatokon, amelyek zajlanak.
A Szocialista Párt úgy gondolja, hogy ez jellegzetesen olyan válasz a globalizációra, amelyet helyeselni kell. Kétfajta rossz válasz lehetséges. Az egyik egyfajta nemzeti bezárkózó, hisztérikus, ideologizáló válasz a globalizációra, aminek sajnos Magyarországon is tanúi lehetünk; a másik pedig az, hogy nem törődünk azokkal a negatív folyamatokkal, amelyek zajlanak, csak és kizárólag az ipari fejlődésben, a profit megszerzésében gondolkodunk. A kiotói folyamat azt jelenti, hogy az országok többsége józan észre térve összefogott a környezetszennyezés valamifajta mérséklésére, és mi ezt támogatjuk. Ahogy már elhangzott: fontos számunkra, hogy az Európai Unió teljes mértékben azonosul ezzel a kezdeményezéssel, és jó, hogy mi is ennek részesei vagyunk.
Mi úgy hisszük, hogy a demokrácia több, mint négyévente zajló politikai választás, a demokráciába beletartozik a környezetvédelmi demokrácia is. Ennek az egyik alapja az, hogy minden tény legyen nyilvános, és minden tényről és veszélyről közérthetően adjunk számot a társadalomnak. Hiszen azt, hogy mit jelent az üvegházhatás, húsz évvel ezelőtt valószínűleg nagyon-nagyon kevesen tudták. Szükség volt felvilágosításra, szükség volt felelős beszédre ahhoz, hogy ma ezek közérdeklődésre számot tartó kérdések legyenek.
Egy dolgot szeretnék még mindenképp elmondani, amit mi, szocialisták a jövő útjának látunk ebben a tekintetben. Ha egy ország nem teljesíti azt a kibocsátási kvótát, amelyet az egyezmény lehetővé tenne számára, akkor más országoknak eladhatná ezt a kibocsátási mennyiséget. Becslések szerint tonnánként, egy tonna kibocsátott szén-dioxid után 5 euró lenne az az összeg, amelyért ez a kvótatöbblet eladható más országoknak. Mi úgy gondoljuk, hogy ha Magyarország elméletben kereskedhet ezzel a kvótamennyiséggel, akkor előbb-utóbb ugyanolyan természetesnek kell lenni, hogy akik Magyarországon ezt a szén-dioxid-kibocsátást igénybe veszik, azok adót fizessenek utána. Ez egy lépcsője lehetne annak az ökoadónak, amelynek mi hosszú távon a hívei vagyunk, és ha ez megvalósul, akkor természetessé válik, hogy a környezetbarát termelés olcsóbb lesz, mint a környezetszennyező, és végül is ez a célunk.
Meg fogjuk szavazni természetesen a törvényt, és bízunk benne, hogy az Európai Unió tagállamaként még szigorúbb szabályozást is el fogunk a jövőben fogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit