BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA, az SZDSZ képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő költségvetési törvénymódosítás bizonyítéka annak, hogy a kormány eltökélt, nemcsak ígérgetett a választási kampány során, hanem nagyon következetesen ragaszkodik ahhoz, hogy az ígéreteit betartsa, végrehajtsa. A szabad demokraták szerint a kormány szavahihető. (Derültség az ellenzéki oldalon.) Tudom, hogy ez rossz hír a Fidesz vezette ellenzéknek, de remélem, hogy jó hír az embereknek.
Az előttünk fekvő törvénymódosítás lényegében a lakossági jövedelmek és a fogyasztás növelését célozza.
A Fidesz a választási kampány során hosszú időn keresztül azzal támadott minket, hogy elvonunk az emberektől forrásokat, hogy tönkretesszük a családtámogatási rendszert, hogy minden tönkremegy, ha mi jutunk a kormányrúdhoz. (Dr. Gyimesi József: Így van!) Ha így van, akkor ezzel a ténnyel felesel ez a törvényjavaslat, mert ez a törvényjavaslat nem elvon, hanem ad, mégpedig gyakorlatilag mindegyik családnak. Magyarországon minden csoport jól jár ezzel a javaslattal, mert gyakorlatilag minden család kap valamit ebben a törvényjavaslatban. Van, amelyik többféle intézkedés kedvezményezettje is lesz.
Ellentmondásban van az ellenzék önmagával akkor is, amikor most mintegy szerepet váltott, és már nem azzal ijesztget - mint ezek szerint néhányan még mindig; ők leragadtak a választási kampánynál -, hogy elveszünk a családoktól, hanem ellenkezőleg, ma már odáig mennek, hogy túl sokat osztogatunk, és veszélyeztetjük azokat a makrogazdasági arányokat és mutatókat, amiket a Fidesz kialakított. Előttem a volt pénzügyminiszter úr egy tiszteletreméltó erőfeszítést tett azzal kapcsolatban, hogy ízekre szedje ezt a költségvetési javaslatot, de némiképp megnyugodva állapítom meg, hogy érdemleges, említésre méltó fogást igazából nem talált rajta.
(12.00)
Ez a csomag kifejezi a szocialista-szabad demokrata kormány értékrendjét. Megfogalmazza, intézkedésekbe ölti azokat a prioritásokat, amelyeket mi a választási kampány során is végig hangoztattunk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Mindegyik költségvetés kifejezi az adott kormány értékrendjét - az előző költségvetés is kifejezte azt, és ez is kifejezi. Ebben a költségvetésben az fejeződik ki, hogy a szocialista-szabad demokrata kormány javítani akar a nyugdíjasok helyzetén, javítani akar a gyermeket nevelő családok helyzetén - megkülönböztetés nélkül -, és javítani akar a bérből és fizetésből élő dolgozók helyzetén is.
Ez a csomag összességében nettó 160 milliárd forintot jelent. Tekintettel arra, hogy jelentős része bértételeket tartalmaz, bruttó 218 milliárd többletkiadásról van szó, ami eljut a családokhoz valamilyen formában.
Nézzük először, hogy mire számíthatnak a nyugdíjasok: 2 millió 792 ezer, nyugdíjból élő embernek és rajtuk kívül több mint 300 ezer, nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülő embernek ad ez a költségvetési törvénymódosítás egyszeri 19 ezer forintos támogatást. Én nem akarom azt állítani, hogy ez a 19 ezer forint pótolja azt a veszteséget, amit a nyugdíjasok elszenvedtek '99-ben, amikor a Fidesz-kormány - egyoldalúan törvényt módosítva - gyakorlatilag lényegesen kisebb nyugdíjemelésről rendelkezett, mint amennyi a korábbi törvény szerint jogosan járt volna a nyugdíjasoknak.
Egészen nyilvánvaló, hogy ezt a veszteséget egy egyszeri kifizetéssel pótolni nem lehet. Ha tetszik, akkor ez egy jelképes fájdalomdíj a kormány részéről, hogy némiképp enyhítse azt a kárt, amit a Fidesz-kormány a nyugdíjasok életében keletkeztetett. És nagyon jó dolognak tartom, hogy ez az egyszeri kifizetés nemcsak a saját jogon szerzett nyugdíjakra vonatkozik, hanem megkapják a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban részesülők is.
Nagyon hosszú a felsorolás, de engedjék meg, hogy néhányukat nevesítve is megemlítsem. Megkapják tehát a rokkantsági nyugdíjból élők, a baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülők, az özvegyi nyugdíjban részesülők, az árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban részesülők, azok, akik a vakok személyi járadékára jogosultak, rokkantsági járadékból élnek, házastársi pótlékot kaptak, vagy nemzeti gondozási díjra jogosultak, hadirokkantak, hadiözvegyek - és nem volt teljes a felsorolás, mert nagyon sok ilyen réteg van. Ez összességében közel 60 milliárd forint pluszkiadást jelent a költségvetésnek.
A másik kör, amiről szeretnék részletesebben szólni, a bérből és fizetésből élők köre, ezek közül is egyrészt a minimálbéren foglalkoztatottak köre, másrészt pedig a közalkalmazottak. Ami a minimálbérből élőket illeti, azt gondolom, hogy az az egyébként pozitív intézkedés, hogy az előző kormány jelentősen megemelte a minimálbér összegét, többféle szempontból átgondolatlanul sikerült. Ezt az előző évek során a parlamenti vitákban többször elmondtuk: szerintünk hiba volt nem tekintettel lenni arra, hogy milyen feszültséget gerjeszt a minimum föltolása anélkül, hogy a többi fizetési kategóriára tekintettel lennénk. Szerintünk hiba volt, nagyon jelentős hiba volt az adójóváírást visszavenni ettől a rétegtől.
Következésképp ebben a csomagban most korrekcióra kerül sor. Abból a sokat emlegetett 50 ezer forintos minimálbérből az érintettek nettó 37 ezer forintot láttak a pénztárcájukban. Most ezzel az intézkedéssel a nettó jövedelem 43 500 forintra emelkedik. Itt szeretném tisztázni, eloszlatni azt a félreértést, amit néhány ellenzéki képviselőtől az előzőekben már hallhattunk; tudniillik, hogy becsaptuk a választókat, mert mégsem 50 ezer az a nettó, nem az egészet írjuk jóvá.
Tisztelt Ellenzéki Képviselők! A különbséget a tb-járulék, illetve a munkavállalói járulék levonása eredményezi. Arról pedig nem volt szó, hogy a társadalombiztosítási járulékot is elengednénk ennek a rétegnek, hiszen egészségbiztosítást, nyugdíjbiztosítást mindenkinek fizetnie kell, hogy az ellátáshoz hozzájusson. Személyi jövedelemadót viszont - valóban betartva az ígéretünket - ebben a jövedelmi kategóriában nem kell fizetni, egy forintot sem.
Ez is jelentős intézkedés, de talán még ennek a jelentőségét is túlszárnyalja mindaz, ami a közalkalmazotti szférában történik. Itt gyakorlatilag kicserélésre kerül a közalkalmazotti illetménytábla, aminek a legkisebb tétele 50 ezer forint, de már főiskolai végzettségnél - pályakezdő esetén is - az illetménytábla eléri a 100 ezer forintot. Vagyis megvalósul az az egyébként szabad demokrata követelés, az az ígéret, hogy bevezetjük a diplomás minimálbért. Ennek megfelelően egy kicsit csúszik följebb a többi érték is a táblázatban.
Biztos, hogy egy ilyen táblázatot lehet támadni. Lehet rámutatni - mint ahogy ezt megtette az előbb Karsai képviselő úr -, hogy hiszen ez egy pályakezdő főiskolás esetében éppen 60 százalék emelést jelent, míg egy nyugdíjhoz közelinél csak 30 százalék emelést; de azt gondolom, ahhoz képest, amilyen feszültséget a minimálbér egy tételben történő megemelésével az előző kormány gerjesztett, ez nagyságrenddel árnyaltabb, differenciáltabb, nagyságrenddel jobban közelít egy igazságosabb megoldáshoz, mint az eddigi gyakorlat.
Harmadsorban rátérnék a családtámogatások rendszerének elemeire, azokra a kérdésekre, amelyek itt máig tartóan nagy vitát gerjesztenek a Házban. Személy szerint az én nyilatkozatomat a kampányból ma is fölemlegette az ex-pénzügyminiszter úr. Nos, nem hiszem, hogy bárkinek meglepetést okozhatott - aki egy kicsit odafigyelt az előző négy év parlamenti munkájában a beszédeimre -, hogy azt a családtámogatási rendszert, amit a Fidesz kiépített, igazságtalannak tartom. Ezt nagyon sokszor, nagyon hangosan, ennek a Háznak a falai között is megfogalmaztam. Azért tartom igazságtalannak, mert az adókedvezménnyel gyakorlatilag a jó helyzetben, jobb helyzetben lévő családok számára csoportosított át költségvetési forrásokat a kormány, míg hagyta elértéktelenedni azokat az ellátási formákat, amelyek mindenkihez eljuthatnak; hagyta teljesen elértéktelenedni a családi pótlékot.
Négy év alatt a családi pótlékot egy forinttal nem emelte meg a kormány. Most pedig tényleg a komikum tárgya, hogy ellenzéki képviselők szembesítenek bennünket azzal, hogy ha 20 százalékkal emeljük a családi pótlékot, az milyen kevés.
(12.10)
Tisztelt Képviselőtársak! Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon komoly zavar van ellenzéki oldalon a tekintetben, hogy mit is képviselnek, vagy mit is lenne helyes képviselniük.
A mi ígéretünk, a határozott ígéretünk arra vonatkozott, hogy megemeljük a családi pótlékot, igen, olyan formában, hogy az mindenkinek járó támogatás. Ez a megemelés meg fog történni szeptember 1-jével, 20 százalékban érinti az eddigi összegeket. Emellett pluszban hozunk egy olyan támogatást, amit elnevezhetünk gyakorlatilag tizenharmadik havi családi pótléknak, amit évenként augusztusban, iskolakezdés előtt minden gyermekes család a maga gyermeke után megkaphat, hogy könnyítsük az őszi kiadások teljesítését.
Van még jó néhány apróbb tétel ebben a költségvetésben, amiről érdemes beszélni. Ezek között fontosnak tartom az ösztöndíjak megemelésére vonatkozó előterjesztést; 30 százalékban emelkedhetnek szeptember 1-jétől az ösztöndíjak.
Szeretnék visszautalni rá, tisztelt képviselőtársaim, hogy milyen hamis, ha tetszik, hazug ígéret volt a kormány részéről a tandíj eltörlése. A tandíjat '98-ban valóban eltörölte a Fidesz-kormány, ez egy látványos kampányígéret volt. Akkor a tandíj havi kétezer forintot jelentett. Ezt elengedte a kormány, és ezzel párhuzamosan négy év óta nem emelkedtek az ösztöndíj összegei. Következésképpen azt gondolom, hogy sokkal többet veszítettek a tanuló fiatalok, mintha történetesen megmaradt volna a tandíj kötelezettsége, de intenzíven emelte volna a kormány az ösztöndíjakat.
Én a magam részéről egyébként a diákhitel rendszerét is egyfajta átverésnek érzem, amivel nem azt akarom mondani - még egyszer mondom a félreértések elkerülése céljából -, hogy meg kell szüntetni. Nem, nem kell megszüntetni, továbbra is lehetővé kell tenni, hogy ha valaki igényli, vegye fel, de bele kell gondolni, hogy akinek tényleg nagy szüksége van rá, és segítség helyett, ösztöndíj, megemelt ösztöndíj helyett hitelre szorul, az gyakorlatilag a pályakezdés éveit, a felnőtt, munkában töltött időszakot már jó előre adóssággal terheli, és nem ez a cél. Nem így tud egy kormány segíteni azokon, akik igazán segítségre szorulnak.
Fontosnak tartom a javaslatnak azt a részletét is, amelyik a gyermekétkeztetéshez nyújt egy nagyobb volumenű összeget. Jelképesen az Országimázs Központból elvett, annak megszüntetéséből keletkező 4,7 milliárd forintos összeg kerül majd a gyermekétkeztetés kasszájába.
Fontos, mert sokakat érint, gyakorlatilag talán mindegyik családot érinti a tévé-előfizetési díj megszüntetése.
Ha végiggondoljuk, hogy hány embert érint összességében pozitívan ez a csomag, akkor megállapíthatjuk, hogy gyakorlatilag szinte mindegyik családot, valamelyik részlete biztos, hogy kedvezően érinti valamennyi magyar családot; több mint 3,1 millió nyugdíjast, több mint 2 millió gyermeket, az ő szüleikkel együtt, több mint 500 ezer közalkalmazottat, több mint 170 ezer, felsőoktatásban tanuló diákot, és nem tudom, hogy hány televízió-előfizetőt. A felsorolás nem teljes, vannak a törvényjavaslatnak olyan részletei, amiről majd később szabad demokrata kollégáink fognak beszélni.
Még nagyon röviden egy gondolatot a forrásról, hiszen amikor ellenzéki oldalon fogást keresgélnek - egyébként helyesen, hiszen ez az ellenzék feladata, hogy fogást keressen a kormánypárti javaslatokon -, akkor azzal szembesítenek, hogy mintha ellentmondás lenne abban, hogy egyfelől üresnek találtuk a kasszákat, másfelől mégiscsak van forrás ennek a 218 milliárdnak a kifizetésére.
A forrás nem most van itt a kezünkben, és nem egy összegben van a kezünkben, hanem a forrás tervezhető és kalkulálható. Ha itt jelentős bérkiáramlás következik - mint ahogy az intézkedésekből következik -, akkor abból igen, keletkezik személyi jövedelemadó-bevételtöbblet is, annak ellenére, hogy a minimumbéren foglalkoztatottakat ez nem érinti, hiszen a közalkalmazotti bérkiáramlásból egészen biztosan keletkezik többlet. Keletkezik többlet a társaságiadó-bevételekből, mert véleményünk szerint ezt alultervezte a kormány, és természetesen a fogyasztás növekedése okán keletkezik általános forgalmiadó- és fogyasztásiadó-többlet is.
Mindent egybevéve: a szabad demokraták álláspontja, hogy ez a törvénymódosítás, ez a javaslat a köz javát szolgálja, a kormány szavahihetőségét erősíti, ezért mi ezt a javaslatot támogatjuk, és támogatásra ajánljuk az Országgyűlésnek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit