DR. BOROS IMRE

Full text search

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE (MDF): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Még egy rövid időre nemzeti banki kérdésre térnék vissza, mert fontosnak tartom ebben a tisztánlátást.
Azt a 2000 milliárdot, amit adósságcserével a Nemzeti Bank könyveiből '97-ben az előző szociálliberális kormányzat átvitt az állam könyveibe terheivel együtt - körülbelül éves 220-250 milliárd, tehát a bruttó társadalmi termék közel 1,5 százalékát fölemésztő kamattömeggel -, azt az elmúlt tíz évben sikerült összehozni, azért, mert a jegybank nem volt független, azért, hogy a jegybankban elkövetett szakmai hibákat később a parlament gyenge ellenőrzési szerepe miatt önök mentesítsék. Ezt a helyzetet óhajtanák visszaállítani.
Egyszer viccesen egy baráti társaságban a jegybank egy magas rangú vezetőjének - nem mondom meg a nevét - elmondtam, hogy ti már mindent tudtok; tudtatok veszteni a leértékelődésen, s legutóbb Surányi György tudott a felértékelődésen is hatalmas pénzeket veszteni. Még egy dolgot csináljatok meg: próbáljatok akkor is veszíteni, ha az árfolyam egy centit se mozdul, se jobbra, se balra. A társaság minden tagja hahotázott, kivéve ezt az illetőt. Nem tudom, képviselőtársam, ön egy ilyen kérdésfelvetésnél hahotázna vagy szintén merev arccal ülne.
(14.50)
Ezt döntse el magában, számoljon el a lelkiismeretével, hogy óhajt-e a Nemzeti Bankon mint kis költségvetésen keresztül ilyen méltatlan, a jegybanki statútumoknak, az önállóságnak, a függetlenségnek meg nem felelő műveletsorozatot áthúzni, mint ami az elmúlt tíz-tizenkét évben volt. E szerint döntsön, hogy esetleg visszavonják a jegybanktörvény módosítására vonatkozó javaslatukat - ez lenne a korrekt magatartás.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit