DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottságban a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának tagjai nemmel szavaztak a költségvetési törvényt módosító törvényjavaslatra. Szükségesnek tartjuk e helyütt - jóllehet ez a további hozzászólásokból is kiderül, de e helyütt - bizottsági kisebbségi véleményként is megfogalmazni azt az álláspontunkat, amely végső soron oda vezetett, hogy erre a törvényjavaslatra nemmel kellett szavaznunk.
Ez a törvényjavaslat a költségvetési törvényen kívül 11 más törvényt is módosít; a törvényhozási gyakorlatban salátatörvénynek vagy törvénycsomagnak nevezzük általában azt a jogalkotási, törvénykezési eljárást, amikor egy törvényjavaslattal több törvény módosítására kerül sor. Csak a két fogalmazás nem teljesen azonos, mert törvénycsomagról általában akkor beszélünk, amikor a törvényjavaslat szükségszerűen egymással összefüggő rendelkezéseket tartalmazó hatályos törvényeket módosít, mert a törvényjavaslat rendelkezései kikerülhetetlenül módosítják a már hatályos és külön törvényekben megfogalmazott jogszabályokat is.
A salátatörvény egy kicsit rosszabbul hangzik, salátatörvény alatt nyilván nem az egyneműséget értjük, mert az lehet a fejes saláta, hanem azt, amikor nem egészen együtt növő és nem összetartozó zöldségeket tálalnak elénk. Ez a törvényjavaslat a mi értelmezésünk szerint salátatörvény.
Természetesen az alkotmányügyi bizottsághoz méltó módon mi alkotmányossági kérdésekkel foglalkoztunk, természetesen nem kikerülve olyan kérdéseket sem - mint hallottuk most a többségi véleményt -, hogy azért az úgynevezett száznapos program végrehajtásának egyes elemeit is megvizsgáltuk, és azokat a vádakat elhárítottuk, amelyeket most itt Avarkeszi Dezső képviselőtársam megfogalmazott bizottsági véleményként is, mert a polgári kormány a nyugdíjasoktól semmit nem vett el, sokszor elhangzott már, törvényes kötelezettségén felül több mint 70 milliárd forintot juttatott a nyugdíjas-társadalom részére vissza, mintegy 15,9 százalékkal növelte a nyugdíjak reálértékét; szemben bizony az MSZP-SZDSZ-es korábbi kormányzati ciklus nyugdíjasokat sújtó és őket nagyon-nagyon nehéz helyzetbe taszító intézkedéseivel, amikor a nyugdíjak reálértéke 12 százalékkal csökkent. De megértjük a mostani kormánykoalíció lelki állapotát, valóban, amit elvettek '94 és '98 között, azt most megpróbálják visszajuttatni. Hogy ez elégséges-e, és hogy a módszer, a juttatás formája elfogadható-e, ezt nyilván a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőinek a hozzászólásaiból majd megállapíthatjuk.
A salátatörvény azért kifogásolható, mert olyan törvényeket módosít, amelyeknek nincs költségvetési vonzata, amelyek a költségvetéssel nem függnek össze. Elfogadható álláspontunk szerint nyilván önmagában a 2001-2002. évi költségvetési törvény módosítása, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása, a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása, a jövedéki adókról szóló törvény módosítása, a családok támogatásáról szóló törvény módosítása, de hogy hogy kerül ebbe a salátába ez az idegen anyag, ami a polgári törvénykönyv vagy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása, az bizony elfogadhatatlan és megmagyarázhatatlan, és az alkotmányügyi bizottság polgári oldala azt a véleményét fogalmazta meg, hogy bizony ezek alkotmányos aggályokat is keltenek. Nyilvánvalóan a további hozzászólások majd tételesen ezt a véleményt kifejezésre juttatják.
(10.00)
Nem értek egyet a többségi vélemény ismertetőjével abban sem, hogy egy jogi kérdés vetődött fel, mert azért az is alkotmányossági kérdés, hogy egy törvényjavaslat indokolása mindössze annyit tartalmaz - idézem például a családok támogatásáról szóló törvényt módosító rendelkezés indokolását -, hogy a száznapos program során tett vállalások megvalósítását célozza a javaslat. Ha ez indokolás egy költségvetési törvénynél, akkor semmi mást nem kellett volna írni részletes és általános indokolás helyett, mint ezt az egyetlen mondatot, hogy ezt vállaltuk, ezt teljesítjük. Persze nekünk kétségeink vannak afelől, hogy ez valóban a száznapos programban vállalt vállalások teljesítését jelenti, mert elég hiányosnak tűnik ez a törvényjavaslat.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit