DR. KATONA BÉLA

Full text search

DR. KATONA BÉLA
DR. KATONA BÉLA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jó ilyenkor felszólalni. Először is azért, mert eljött az igazság pillanata (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Az tegnapelőtt volt!), és itt a parlamenti vitában mindenki előtt világossá fog válni, hogy amit ígértünk, azt teljesítjük. Világossá fog válni az is, hogy azoknak a hazugságoknak, amelyeket a két forduló között politikai ellenfeleink több millió röplapon terjesztettek, semmi alapjuk nincs.
Másodszor azért jó dolog szólni, mert ez a törvénycsomag több millió ember számára jelent pozitív változást, több millió ember számára teszi kisebb-nagyobb mértékben könnyebbé az életet. Ezért kell a száznapos programunkat maradéktalanul teljesíteni; még akkor is, ha időközben kiderült, hogy a korábbi kormány példátlan módon, a választások és a kormányváltás közötti időszakban elköltötte a mi pénzünk nagy részét is. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Akkor is, ha kiderült, hogy a költségvetés hiánya duplája a tervezettnek, pedig ebben még nem is szerepelnek azok a gépkocsik, televíziók, irodai berendezések, amelyeket a korábbi kormány egyes miniszterei vagy államtitkárai egyszerűen hazavittek. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Nézzük meg, miről szól ez a csomag valójában! Elsősorban a közalkalmazottakról. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az elmúlt száz évben Magyarországon a közalkalmazottak átlagosan ilyen mértékű béremelésben még soha nem részesültek. A közalkalmazottakat szokás a nemzet napszámosainak is nevezni, és ez abban az értelemben igaz is, hogy az ő szorgalmas munkájuk nélkül az ország rövid időn belül működésképtelenné válna. Képzeljék el, mi lenne velünk tisztességesen, szorgalmasan dolgozó dadusok, óvónők, pedagógusok, ápolónők, orvosok vagy akár könyvtárosok nélkül! Igenis szükségünk van rájuk, a nemzet napszámosaira, köszönjük, amit eddig tettek, és mi azt akarjuk, hogy a közalkalmazottak jól megfizetett, megbecsült napszámosok legyenek.
A törvény szövegéből az is világosan kitűnik, hogy munkájukat akár állami, önkormányzati, egyházi vagy magánszervezetben végzik, az előzetes hazugságokkal szemben ugyanúgy megkapják a béremelést, mint a többiek. Azt bizton állíthatjuk, hogy az októberi fizetésosztás után minden közalkalmazott nyugodtabban tervezheti a jövőjét.
Fontos eleme a javaslatnak az oktatás. Tizenkét éve ebben a parlamentben minden kormány azt mondta, hogy kiemelten kezeli az oktatás ügyét, de ez az első kormány, amelyik az általános iskolai tanító nénitől az egyetemi professzorig ezt mindenki számára kézzelfoghatóan, pénzben is bizonyítani tudja. Azért tesszük ezt, mert mi valóban úgy gondoljuk, hogy az ország jövője a tudás. És úgy gondoljuk, hogy csak jól megfizetett, nyugodtan élő pedagógusok tudják felkészíteni gyerekeinket és unokáinkat a 21. század feladataira.
Azt remélem, hogy fideszes képviselőtársaim közül legalább néhányan szégyellték magukat, amikor elolvasták a törvényjavaslatot és kiderült, hogy az elmúlt hónapokban - valószínűleg parancsszóra - kénytelenek voltak hazudni. Remélem, hogy szégyellték magukat, amikor rájöttek, hogy minden ijesztgetés ellenére szó sincs a diákhitel megszüntetéséről. Nem nehezíteni akarjuk a diákok helyzetét a diákhitel megszüntetésével, hanem könnyíteni akarjuk azzal, hogy 30 százalékkal emeljük az ösztöndíjat. Szerintünk ugyanis a valóban rászoruló diákoknak nem hitelekből, hanem ösztöndíjakból kell fedezniük tanulmányi kiadásaikat.
A nyugdíjasoknak négy évvel ezelőtt ígéretet tettünk. Nem hiszem, hogy egyetlen nyugdíjasban felmerült, függetlenül attól, hogy a MIÉP-re, a Fideszre vagy a szocialistákra szavazott, hogy most nem teljesítjük az ígéretünket, és nem adjuk vissza az 1998-ban a Fidesz által jogtalanul elvett 52 milliárd forintjukat. Igazuk volt, teljesítjük, visszaadjuk. És innen üzenem azoknak, akik évtizedek munkájával, lemondásával megteremtették a gazdaságilag erős Magyarországot: nem feledkezünk el róluk, amíg mi vagyunk kormányon, élvezni fogják munkájuk gyümölcsét. Nálunk a nyugdíj nem a szegénységet és a lemondást fogja jelenteni, hanem a nyugodt, békés időskori éveket. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)
Az elmúlt években a kormánypártok hazug propagandája miatt sokan nem értették meg, miért nem támogattuk mi feltétel nélkül a minimálbér-emelést. Azért, mert nem párosult adócsökkentéssel (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.), és így a minimálbér legnagyobb nyertese nem a munkavállaló, nem a munkaadó, hanem a Pénzügyminisztérium lett, amelynek adóbevétele nagyságrendileg növekedett, miközben Magyarországon a foglalkoztatottak aránya Európában az egyik legkisebbé vált.
Mi úgy gondoljuk, hogy a minimálbér-emelésnél először a munkavállaló érdekét kell szem előtt tartani, aztán a munkaadóét és csak harmadsorban az állami bevétel növekedési szándékét. A minimálbér adómentessé tételével ezek a célok egy időben, egyszerre valósíthatók meg, hiszen a munkavállaló annyi pénzt fog most kézhez kapni, mintha 10 ezer forinttal 60 ezer forintra emeltük volna meg a bruttó bérét. A munkaadók egyetlenegy fillérrel több járulékot nem fognak befizetni, és az adócsökkenés pedig valószínűleg csökkenteni fogja a feketemunka arányát is, így azt várjuk, hogy némi átmeneti bevételcsökkenés után előbb-utóbb az állam bevételei is növekedni fognak. (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból. - Derültség az ellenzéki padsorokban. - Pásztohy András: Viccesek vagytok.)
Az Országimázs Központ esetében már a felállításnál megmondtuk, hogy ilyen központra nincs szükség. Pedig akkor még nem is tudtuk, hogy az állam pénzét majd birtokok vásárlására, lovak tartására, kastélyok építésére fogják használni. Azt viszont már akkor is tudtuk, hogy az ország mai helyzetében több száz millió forintos tűzijátékokra és az általunk is nagyon tisztelt Szent Korona dunai hajóztatására használt állami pénzekből (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) sok ezer gyerek étkezését lehetne megoldani. Aki úgy gondolja, hogy sok-sok szegény gyerek napi legalább egyszeri étkezése fontosabb számára, mint az, hogy a Happy End-lovak szőre tovább fényesedjen, az nyugodtan szavazza meg a törvényjavaslatot. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(11.30)
A Fidesz-kormány legtöbbet hangoztatott jelszava az elmúlt négy évben a családok szerepének erősítése volt. Amikor azonban ellenzéki képviselőként időnként tiltakoztunk, hogy a családok egyes tagjainak helyzetét rontó intézkedéseket vezettek be, mindig az volt a hivatkozás, hogy a család másik tagja viszont majd jól jár. Csak azt felejtették el hozzátenni, hogy ez a gazdag családokra volt igaz.
Mi úgy gondoljuk, az igazi családpolitika az, ha mindenki jobb helyzetbe kerül, a nagyszülők, a szülők és a gyerekek. Ez a törvényjavaslat ezt valósítja meg. A nagypapa és a nagymama vissza fogja kapni a Fidesz által elvett 52 milliárd forint ráeső részét. A szülők évi másfél millió forintos keresetig részesülni fognak az adókedvezmény pozitív hatásából, ha közalkalmazottak, akkor jelentős béremelést is kapnak. A gyerekek után augusztusban duplájára emelt családi ellátást fizetünk, és ősztől 20 százalékkal növekedik a családi pótlék. Javul azok aránya, azoknak a szegény gyerekeknek az aránya, akiket ingyenes étkezésben fogunk tudni részesíteni, és emeljük 30 százalékkal az ösztöndíjakat. Aki valóban támogatni akarja a családokat, az nyugodtan szavazza meg ezt a törvényjavaslatot.
A földtörvény módosításáról több képviselőtársam fog még itt beszélni, ezért csak néhány gondolatot erről. Ez a törvényjavaslat világosan kimondja, hogy külföldi Magyarországon nem szerezhet földtulajdont. Világosan kimondja, hogy jogi személy nem szerezhet tulajdont. Világosan kimondja, hogy azokat védi, akik eddig is művelték a földet és ebből éltek. Kimondja, hogy a vásárlásnál és a bérletnél a családi gazdaságokat és az őstermelőket illeti meg az elsőbbség. Miért tiltakozik akkor mégis a Fidesz és néhány, a Fideszhez igazolt egykori kisgazda megélhetési politikus? (Derültség az MSZP soraiban.) Azért, mert ez a javaslat megakadályozza, hogy a magyar föld, amiből még mindig milliók élnek, spekulációs okból néhány Fidesz és kisgazda közeli család kezébe kerüljön (Dr. Géczi József Alajos: Úgy van! - Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.), miután kimondja, hogy egy család birtokában maximálisan ezer hektár termőföld lehet. Ez viszont csak néhány család érdekét zavarja, szemben az ország érdekével, amely azt mondja, hogy a magyar föld nem spekulációra, hanem termelésre való. (Zaj és közbeszólások a Fidesz soraiban.)
A legnagyobb vita vagy meglepően nagy vita bontakozott ki a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságával kapcsolatban. Varga Mihály - egyébként tiszteletre méltó módon - tigrisként védi volt főnöke látszólagos érdekeit (Derültség az MSZP soraiban.), azt, hogy soha senki ne tudhassa meg, mire költi a Nemzeti Bank az állampolgárok pénzét. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.) A felügyelőbizottság ugyanis nem azt akarja ellenőrizni, hogy milyen a Nemzeti Bank monetáris politikája, nem azt, hogy milyen kamatláb-politikát folytat, hanem azt, hogy hány kocsit használ az elnök (Felzúdulás a Fidesz soraiban.), mennyiért és hol nyomtatják a bankjegyeket, kit és mennyiért bíznak meg tanácsadással, egyszóval azt, amit minden normális gazdálkodó szervezetnél egy felügyelőbizottságnak kötelessége feladatként ellátni. Erre akkor is szükség lenne, ha a Nemzeti Bank elnöke nem az a fideszes pénzügyminiszter lenne, aki úgy adott át a Postabanknak 200 milliárdot, hogy megígérte, a felhasználásáról el fognak számolni (Dr. Mátrai Márta: Vége a kampánynak!); és a Nemzeti Bank alelnöke nem az a Fidesz által kinevezett korábbi postabanki vezérigazgató lenne, aki ezzel a 200 milliárddal a mai napig nem számolt el. (Taps az MSZP soraiban.) Akkor is szükség lenne a felügyelőbizottságra, mert az ellenőrzés szükségessége nem a személyektől függ, a polgároknak minden időszakban joguk van tudni, hogy a nemzet bankja mire költi a pénzüket.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Manapság minden valamirevaló beszédet illik azzal befejezni, hogy "Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!" Nekem ez tetszik, és én is szívesen fejezném be azzal, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok. De egy politikustól, egy párttól, főként egy kormányzó párttól ez kevés lenne. Mi nem lehetünk csak szurkolók, nekünk azt is meg kell mondani, hogyan leszünk együtt valóban sikeresek. Mi ezt akarjuk elősegíteni a megelégedett közalkalmazottakkal, a tisztességesen megfizetett pedagógusokkal, az esélyegyenlőséget adó ösztöndíjakkal, országimázslovak helyett rászoruló gyerekek étkeztetésével, spekulánsok helyett a földből élők támogatásával, tisztességes adórendszerrel, ahol a kisemberek kevesebbet fizetnek, mint a gazdagok, szigorúan ellenőrzött bankokkal. Ez a csomag ezt tartalmazza. Aki komolyan gondolja, hogy hajrá Magyarország, kérem, szavazza meg. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit