DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Vége van a kampánynak, itt az ideje, hogy a pártok azokat az ígéreteket, amelyeket oly hangzatosan abban az időszakban a zászlójukra tűzve hirdettek, meg is valósítsák. Ennek egyik eleme az a száznapos program, amelynek egy költségvetési törvénymódosítás az első, bevezető mozzanata.
Megtehette volna ez a kormány azt is, amit a nem túl jó hírű elődje tett, hogy a szép csendesen, az infláció alultervezettsége oka folytán bejövő extra bevételeket a saját klientúrájának elosztogatja, majd év végén idejön, és azt mondja: barátaim, túl sok vitára már mód nincs, egyébként is itt a karácsony, itt a szilveszter, mindenki boldog, tessék a zárszámadást jóváhagyni; amely zárszámadási törvény arról szólt, hogy mire és hogyan költöttük el a pénzt, valamint már jelezte, milyen új jogszabályokkal kell számolni arra nézve, hogy a következő évben is a tervezett fölött megérkező pénzek milyen kört érintve, hogyan jussanak el azokhoz a boldog polgárokhoz, akiknek a szavazataira és támogatására számítanak a következő választási ciklusban.
(13.10)
Nos, ez a kör ki is alakult, ez kétségtelen, de úgy tűnik, nem volt elég ahhoz, hogy a választásokat megnyerje a korábbi kormányzati koalíció, hisz ez a kör elért, mondjuk, kétmillió embert, azok hoztak még magukkal másfelet, és így összejött ez a körülbelüli 45 százalékos támogatottság, ami kevesebb, mint a másik oldalé.
Nos, a korábbi ellenzék annak idején már világossá tette, hogy ezzel a gyakorlattal szakítani fog. Van egy törvény, amit négy éven keresztül nem sikerült betartani, ezt államháztartásról szóló törvénynek hívják. Ez szépen rendezi, hogy körülbelül hogyan működik az állam gazdálkodása, mi az a feltételrendszer, amelynek eleget kell tenni a közpénzek követhetősége érdekében - mert itt nyilvánvalóan az adófizetők pénzéről beszélgetünk és nem a saját zsebünkből osztogatunk, mert azt meg lehet tenni, és olyan szempontok alapján, ahogy azt a tisztelt képviselő éppen jónak látja, hiszen ebbe senkinek beleszólása nincs; de ha közpénzekről van szó, akkor bizony azokat a normatívákat, azokat a szabályokat, amit erre nézve az alkotmány és az Országgyűlés törvényekben meghatározott, szíveskedjünk betartani!
Ennek most ez a koalíció eleget tesz, és idehozza azt a költségvetési módosítást, amelyben kétségtelenül van szemléletváltozás a korábbi kormányzati koalícióhoz képest. Van. Mit mondott ez az akkori ellenzék? Azt mondta: kérem szépen, rendben van, hogy itt a kormánykoalíció visszahivatkozik a Bokros-csomagra, és ez a Bokros-csomag mennyit elvett, mennyit bántotta a népet, majd mi adunk, és aztán mi egy polgárosodást indítunk el.
Ennek alapvető szemlélete - Harrach Pétertől hallottuk -, hogy aki dolgozik, az kap, aki nem dolgozik, nem kap. Hát van, aki nem dolgozik, ugye, mert már nyugdíjas - nem is kapott szegény sokat. (Harrach Péter: Ez nem igaz.) Van, aki azért nem dolgozik, mert nem tud, van, aki azért, mert nem akar. Aztán vannak gyerekek, akik fontosak, és vannak olyan gyerekek, akik nem fontosak, lásd adókedvezmények bevezetése. Az adókedvezmény mindenki számára... (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Hallgatom. (Harrach Péter felé:) Olyan izgalmi állapotba jött, azt hittem, valami történt... (Közbeszólások az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit