KORÓZS LAJOS

Full text search

KORÓZS LAJOS
KORÓZS LAJOS, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A bizottságunkban meglehetősen heves vita folyt e törvénymódosítás napirendjén. A többségi véleményt azzal szeretném kezdeni, hogy igazából három olyan témakör volt, amely említést érdemel; ezek a társadalombiztosítási alapokkal, illetve a személyi jövedelemadóval, valamint a családtámogatással függenek össze.
A társadalombiztosítási alapok tárgykörébe tartozóan a módosítás tartalmazza az egyszeri nyugdíj-kiegészítés mértékét, amelyet az MSZP választási ígérete is - ha úgy tetszik - megfogalmazott. Akkor mi 52 milliárd forintról beszéltünk, amelyet szerettünk volna, illetve vissza fogunk juttatni a nyugdíjasoknak. Nyugdíjasszervezetek kérésére ez az 52 milliárd forint kiegészült több mint 7 milliárd forinttal, ugyanis a nyugdíjszerű ellátások kategóriájába tartozó juttatásokat is szeretnénk bevonni ebbe a kategóriába, így közel 60 milliárdos lesz az a juttatás, amelyet a Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége szeretne a nyugdíjasoknak megadni.
Az előző bizottsági ülésen a Fidesznek volt egy módosító indítványa, amely arról szólt, hogy ezt a kiegészítést ne kiegészítés formájában adjuk a nyugdíjasoknak, ugyanakkor mi figyelmeztettük őket - a tegnapi nap folyamán erről szó is volt itt a tisztelt Házban -, hogy túlterjeszkedőnek tartjuk ezt a kezdeményezést, és elutasításra is került.
A másik a személyi jövedelemadóval kapcsolatos. Ahogy itt már néhány bizottsági előadó megfogalmazta, mi szeretnénk erősíteni azt a középosztályt, amelynek egy nagyon jelentős része lecsúszóban volt az elmúlt években, elsősorban azért, hogy a munkavégzés fontosságát hangsúlyozzuk, nem feltétlenül az adókedvezményeken keresztül, de itt megjegyezni kívántuk, hogy két területen tesz lépéseket a kormány. Az egyik a gazdasági ösztönzés: ide azok a kedvezmények tartoznak, amelyek bizonyos magatartásmódokra, például a befektetésekre, a kiegészítő biztosításokra, a kiegészítő nyugdíj- és egészségbiztosításokra ösztönöznek. A másik a kompenzáció, amely a társadalom által elismert tevékenységeket "jutalmazza" - ilyenek a lakásépítés támogatása, a gyermekneveléshez kapcsolódó támogatások. A munkára való ösztönzés kapcsán mint társadalmi értéket szeretnénk preferálni, és ez a száznapos programunkban a minimálbér szeptember 1-jétől való adómentességét jelentette vagy jelenti.
A családtámogatások kapcsán az MSZP hangsúlyozta, hogy számára minden család fontos, minden gyermek egyformán fontos. A szocialisták a gyermeket vállaló családok életkörülményein akarnak javítani, így a családtámogatási rendszerünk célja egyfelől a meglévő egyenlőtlenségek mérséklése, a szegénység enyhítése, valamint a gyermeket nevelők anyagi terheinek csökkentéséhez való hozzájárulás.
Ebből adódóan a családi pótlék rendszerén úgy kívánunk változtatni egyrészről, hogy az évek óta stagnáló családi pótlék mértékét szeretnénk emelni. A másik nagyon fontos dolog, amely az iskolás gyermekeket nevelő családok segítését teszi lehetővé: a tanévkezdést megelőzően a családi pótlék duplájának kifizetése, hogy ilyen formában járuljunk hozzá a beiskolázásra kerülők anyagi segítéséhez. A harmadik terület, amelyet itt már említettek, azt hiszem, a foglalkoztatási bizottság kapcsán, hogy az igazán szegény családok esetében nagyon nagy problémát jelent a gyermekek étkeztetése. Mi üdvözlendőnek tartjuk, hogy az Országimázs Központ által eddig elherdált pénzek egy jelentős részét, konkrétan az összeset a jövőben gyermekétkeztetésre kívánja fordítani a kormány.
Az általános vitára való alkalmasságot a bizottság támogatta, és kérem, hogy az Országgyűlés is ezt tegye. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(11.00)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit