TATAI-TÓTH ANDRÁS

Full text search

TATAI-TÓTH ANDRÁS
TATAI-TÓTH ANDRÁS, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bizottságunk június 12-én foglalkozott a költségvetési törvénnyel, annak az általános vitára alkalmasságát vizsgálta, elsősorban az illetékességi területünkön, a közoktatásban, a felsőoktatásban és a tudomány területén. A bizottság kormánypárti többsége általános vitára alkalmasnak minősítette a beterjesztett törvénytervezetet, a kisebbségi véleményt a bizottság külön előadója fogja elmondani.
A legfontosabb megállapításaink a beterjesztett törvénnyel kapcsolatban a következők. Tisztában vagyunk azzal, hogy bár nagyon fontos törvény a költségvetési törvény, annak a módosítása, de egyetlen törvénymódosítástól nem várható el, hogy a közoktatásban, a felsőoktatásban és a tudomány területén meglévő valamennyi feszültséget egyidejűleg megszüntesse. Az ellenzéki felszólalók elsősorban ezt kifogásolták.
A költségvetési törvény módosítása biztosítja a forrásokat, tartalmazza a szükséges felhatalmazásokat, amíg a kormány, illetve annak tagjai végre tudják hajtani a törvényben foglaltakat. Működési illetékességi területünket leginkább a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítása tartalmazza, amely része a beterjesztett törvénycsomagnak.
A közalkalmazottak teljes körét kedvezően érinti, és ahogy ma már többször elhangzott, még nem volt ilyen mértékű béremelés, és igen fontos számunkra, hogy nem fordítja egymással szembe a közalkalmazottak különböző rétegeit. Tehát egy időben kerül sor a szociális területen, az egészségügyben, a közoktatásban, az oktatási rendszerben, a tudományos életben, illetve a közművelődésben dolgozók bérének jelentős rendezésére.
A bizottsági többség az állam feladatának alapvetően két területet tart. Az egyik a feltételek biztosítása a feladatokhoz, a másik pedig, hogy az ellátásban érintettek, esetünkben a gyermekek, a fiatalok jogai érvényesülhessenek. Ez a törvénymódosítási javaslat most elsősorban a feltételeket javítja, érintve az ellátottakat is, a felsőoktatásban az ösztöndíj 30 százalékos emelésével, vagy a közoktatásban az ingyenes étkeztetés, a kedvezményes étkeztetés kiterjesztésével, és természetesen jelentős mértékben érinti valamennyi foglalkoztatottat.
Bár nagyon örülünk annak, hogy az oktatásban dolgozók bére emelkedik, mégsem ezt tartjuk alapvetőnek, hiszen jól működő intézményekre, színvonalasan működő iskolákra elsősorban nem a pedagógusoknak van szükségük, ahogy a színvonalasan működő egészségügyi intézményekben sem az orvosok és az ott dolgozók érdekeltek elsősorban, hanem az ellátottak. Tehát alapvetőnek azt tartjuk, hogy a gyermekek számára színvonalasan működő intézmény álljon rendelkezésre, és bár - ahogy említettem már - önmagában ez a törvénymódosítás ezt a kérdést nem oldja meg, de olyan lépésnek tartjuk, amely jelentős a cél elérése érdekében.
Más szempontból is csak első lépésnek tekinthető ez a beterjesztett törvénymódosítás, illetve a benne foglalt béremelés, hiszen a táblázat nem vonatkozik valamennyi bérelemre, amely a közalkalmazottakat érinti. A következő lépésben nem az alaptáblához, alapilletményhez kötött pótlékokat kell rendezni, és gondoskodni kell arról, hogy a minőségi munkát megfelelő rendszerrel tudjuk elismerni.
Mindezek figyelembevételével tehát a beterjesztett törvénymódosítást általános vitára alkalmasnak tartotta a bizottság többsége, és elfogadásra javasolja az Országgyűlésnek.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)
(10.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit