TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési és az alkotmányügyi bizottsághoz hasonlóan a gazdasági bizottságban is élénk vita folyt a 2000. évi CXXXIII. számú törvény módosításáról beterjesztett törvényjavaslatról. A törvényjavaslat lényege - és ez a bizottsági ülésen hangsúlyozásra került -, és alapvetően azért terjesztette be a kormány, mert ebben kívánja rendezni a meghirdetett vállalásait.
A törvényjavaslat nettó pénzügyi kihatása 160,3 milliárd forint. Ellenzéki képviselőtársaim igen élénk érdeklődést tanúsítottak az iránt, hogy miből teremthető elő ez a fedezet. Nos, ezekre a kérdésekre válaszolva úgy ítéljük meg, hogy ennek fedezetéül a gazdasági növekedés ütemének a gyorsulása, a gazdálkodó szervezetek, így a pénzügyi társaságok nagyobb teljesítménye és ezáltal befizetései, a fogyasztáshoz kapcsolt adók előirányzatnál nagyobb bevételei - hiszen azok a rétegek, akiket ez a törvényjavaslat kedvezően érint, várhatóan fogyasztásra fogják elkölteni megnövekedett bevételeiket -, ezenkívül a vám- és importbefizetések, valamint az átlagos vámtételek kedvező alakulása és bevételi többlete szolgálhat.
A gazdasági bizottság ülésén vita alakult ki a költségvetési törvénnyel együtt 12 törvény módosításáról szóló, annak csomagban történt beterjesztéséről és tárgyalásáról szóló módszerrel kapcsolatban. Emlékeztetem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az előző kormánytól sem volt idegen ez a gyakorlat, hiszen költségvetési törvényben rendelkezett valóban oda nem illő dolgokról is. Csak utalnék arra, hogy még a béranyáról is ebben a törvényjavaslat-csomagban tárgyaltunk annak idején, sőt a költségvetés zárszámadásában is terjesztettek elő törvényjavaslatokat. Valóban talán elegánsabb lett volna külön törvényekben rendelkezni ezekről, de az időtényező ezt mindenképpen indokolttá teszi.
A beterjesztett törvényjavaslat több elemével, annak a társadalomra gyakorolt kedvező hatásaival számolva ellenzéki képviselőtársaimnak is meglehetős nehézséget okozott vitába szállni, sőt támogatásukról is biztosítottak egyes elemekben. Nehéz vitatkozni azzal, hogy pozitív eleme a javaslatnak a nyugdíj és a nyugdíjszerű szociális ellátások egyszeri kiegészítése, a közalkalmazottak 50 százalékos fizetésemelése, a bértábla, a bértorlódás széthúzására tett javaslat, a családi pótlék emelése, a főiskolások és egyetemi hallgatók 30 százalékos ösztöndíjemelése, a minimálbér adómentessé tétele vagy a jövedéki törvény szőlőtermelőket érintő kedvező változása, hiszen nagyon jól emlékeznek a képviselőtársaim, hogy szinte havonta és negyedévente módosítottuk a jövedéki törvény ez irányú passzusait.
Módosít még a törvényjavaslat olyan törvényeket, melyek megoldása a kormányváltással, illetve a minisztériumok feladat- és hatáskörének megváltozásával, a vagyongazdálkodással, illetve a földtörvény módosításával függ össze. Terjedelmes vita a javaslat e két utóbbi elemével összefüggésben alakult ki. Az állami vagyon kezelésével kapcsolatban kérdésként merült fel többek között, hogy a Posta miért kerül az ÁPV Rt. hatáskörébe. Úgy gondoljuk, hogy amikor a kormány nyílt, tiszta gazdaságpolitikát és számonkérhetőséget hirdetett, többek között ez a javaslat is ezt a célt hivatott deklarálni. Nos, valamennyien tudjuk, hogy milyen események zajlottak le a Postánál az elmúlt négy évben, szimbiózisban a Magyar Fejlesztési Bankkal, ezért mindenképpen szükségesnek és indokoltnak tartjuk, és nagyon határozott véleményünk, hogy ez az ÁPV Rt. kezelésébe kerüljön, ugyanis nyilvánossá akarjuk tenni azokat a folyamatokat, amelyek mind a Magyar Fejlesztési Banknál, mind a hozzárendelt cégeknél, így a Postánál is lezajlottak.
A földtörvény módosításával kapcsolatban az a határozott véleményünk, hogy a törvénymódosítás nemhogy lazítja, hanem szigorítja a föld adásvételével és használatával kapcsolatos szabályokat, de kitágítja azt a kört, aki magánszemélyként, a föld művelésében érdekelt emberként szeretne földet szerezni. Annak, aki úgy véli, hogy a vidéki birtokokat tőkeerős vállalkozók felvásárolják, az elmúlt hetekben vagy hónapokban meghirdetett földértékesítési folyamatoknál kellett volna szólnia.
A vita végeredményeként a gazdasági bizottság 15 igen és 10 ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak javasolja a tisztelt Háznak a törvényjavaslat tárgyalását.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit