VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Hiller államtitkár úr felszólalására szeretnék rövid reflexiót tenni, illetve vele kezdeném. Azt nem vonom kétségbe, hogy ön személy szerint nem vett részt a kádári osztogatásban, és mindenkinek megadom a jogot ahhoz, hogy Kádár Jánosról meglegyen az egyéni véleménye, akár pozitív, akár negatív. De ha a néhány székkel arrébb ülő Burány államtitkár urat megkérdezi, hogy a költségvetésben adósságszolgálatra, kamattörlesztésre most milyen összeg van betervezve, akkor jól láthatja, hogy ebben az esztendőben is 740 milliárd forintot fizetnek ki a magyar adófizetők azért az államadósságért, amit a Kádár-rendszerben állítottak elő. Ezt ha kimondjuk, ha nem mondjuk ki, az ön olcsóbb nadrágja sajnos most köszön vissza, valamennyien fizetjük ennek a kamat- és adósságterheit.
De nem ezért kértem szót elsősorban, hanem azért, mert Keller képviselő úr mondandójára szeretnék reagálni, aki szerintem nem olvasta el figyelmesen a Nemzeti Bankról szóló törvényt. Tisztelt képviselő úr, itt a (2) bekezdésben az szerepel, hogy a sávszélességről, a középárfolyamról és a valutakosár összetételéről a kormány kíván ezentúl közösen dönteni az MNB-vel. Ez korábban nem így volt, a monetáris tanács döntött ezekben az apró kérdésekben. Most úgy tűnik, hogy önök már ennyit sem kívánnak az árfolyamrendszer kérdéseiben a jegybankra bízni, jobb szeretik, ha maguk döntenek el mindent. Ezt rendkívül rossznak tartjuk, de nemcsak mi, hanem az Európai Központi Bank alelnöke is, aki néhány nappal ezelőtt - ha olvasta ezt az interjút - üzent a közép-európai országoknak, mert úgy tűnik, hogy mind Lengyelországban, mind Magyarországon a baloldali kormányok sajátja az, hogy a jegybank függetlensége nem szimpatikus számukra. Nem hiszem, hogy Magyarországnak azzal kellene felhívni magára a figyelmet, hogy a jegybank függetlenségét csorbítja.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit