DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony, a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A szocialista-liberális koalíció létrejövetelekor is deklarálta, hogy egyik legfontosabb szándéka, hogy helyreállítsa a jogállamot ebben az országban, helyreállítsa mindazzal szemben, ami az Orbán-kormány ténykedését jellemezte az elmúlt négy évben. Számtalan olyan rom maradt az előző kormány után, amelynek az eltakarításával kell foglalkoznunk, illetve sok mindent újjá is kell építenünk. A független tájékoztatás szintén ebbe a sorba tartozik. Ami különösen aktualitását adja annak, hogy erről beszéljünk, az az EBESZ jelentése, amely a múlt héten látott napvilágot.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet demokratikus intézmények és emberi jogok irodája ugyanis közzétett egy jelentést a magyar választásokról. Ellenzéki képviselőtársaim figyelmét is különös intenzitással hívnám fel arra, hogy ez a jelentés megállapította, hogy a magyar országgyűlési választások megfeleltek a demokratikus nemzetközi normáknak, de az idézett jelentés egyébként talált visszásságokat a magyar választásoknál. Többek között a közszolgálati médiumok szereplését erősen kritizálta.
Engedjék meg, hogy hadd idézzek az ezzel foglalkozó hírekből! Ez a jelentés, az EBESZ jelentése, vagyis külföldiek, akik elfogulatlanul figyelték a magyar választásokat, a következőket állapították meg. Úgy vélték, hogy az állami televízió részrehajló volt a kormány és a Fidesz javára, és megállapították: vitát kavartak azok a benyomások, hogy a kormány és a vezető kormánypárt hirdetései összemosódtak. Az EBESZ ezért megfontolásra ajánlja a kormányzati hirdetések korlátozását a kampánycsend előtti három-négy hét alatt. Szigorúan érvényt kellene szerezni azoknak az intézkedéseknek, amelyek tiltják, hogy egy műsorszóró bármely politikai párt érdekeit szolgálja. A közmédiumok felügyelőbizottsági tagjai felelősséggel kellene hogy tartozzanak az egyenlő feltételek szabályainak áthágásáért.
Egyébként az EBESZ azt is megállapította, hogy a közszolgálati televízió egyes csatornája híradásaiban és kommentárjaiban egyértelműen a kormánynak és a Fidesznek kedvezett, és ez a részrehajlás a második forduló előtti két hétben tetőzött. A nyomtatott sajtó híradásai ellenben túlnyomórészt semlegesek voltak, kivéve a Magyar Fórumot.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, nem az EBESZ az egyetlen nemzetközi szervezet, amely szóvá tette, hogy Magyarországon a Fidesz-kormányzat alatt súlyos aránytalanságok voltak a tájékoztatásban. A Freedom House nevű nemzetközi szervezet szintén éves jelentéseket készít a különböző országok médiájának az állapotáról. A magyar médiahelyzettel kapcsolatban az Orbán-kormány tevékenysége alatt jelentősen romlott a megítélésünk a politikai befolyásolás mértékének a tekintetében. Egyébként különböző kategóriákat állít fel ez a szervezet. Itt többpontos volt a romlás az elmúlt négyéves időszakban.
A Freedom-fórum, illetve a Freedom House is megállapította, hogy visszásságok vannak a magyar sajtóban. Egyes visszásságok példájaként említette, hogy kormánypárti politikusok nyomást gyakoroltak a Magyar Hírlapra, hogy a kormánypárti lapok előnyben részesültek az állami hirdetések és a kormányzati információk hozzáférése szempontjából, az állami tulajdonú orgánumok pedig általában elfogultan kezelik a politikai kérdéseket.
Nos, tisztelt képviselőtársaim, jobb őszintén szembenéznünk azzal, hogy valóban a Fidesz-kormányzat, az Orbán-kormányzat jelentős dúlást végzett a magyar sajtószabadságban. Nemcsak az elhíresült lex Pokol és lex Répássy az, amelyet, azt gondolom, elrettentő példaként kell említenünk a jogállamiság és a demokrácia szempontjából az elkövetkezendő időkben, hanem az a gyakorlat, amit a köztelevízió, a közrádió végzett az elmúlt időszakban, szégyenteljes volt. Emlékszünk arra, hogy nemzetközi fórumokon az előbb már általam említett szervezeteken kívül az Európa Tanács és egyéb más európai fórumok is elítélték Magyarországot amiatt, hogy törvénysértő módon az előző kormányzat a médiakuratóriumokat nem volt hajlandó felállítani. A mostani kormány, a szocialista-liberális koalíció volt az, amely helyrehozta végre ezt a súlyos mulasztást, és helyreállította a törvénynek megfelelő állapotokat.
Kedves Képviselőtársaim! Az elfogultsághoz hozzátartozik az is, hogy az elmúlt napokban olvashattuk azt a hírt, hogy Mendrenczky Károly, a Televízió elnöke jelen volt a hét végi Fidesz-kongresszuson. Mit gondolunk arról, hogy egy elfogulatlannak tekintett - vagy legalábbis azt szeretnénk gondolni, hogy elfogulatlan - közszolgálati televízió elnöke egy párt kongresszusára jár és azon vesz részt?
Ez, kedves képviselőtársaim, elfogadhatatlan, ezért ez a kormánykoalíció mindent meg fog tenni azért, hogy a köztelevízióban és a közrádióban helyreállítsa azokat az állapotokat, amelyek az elfogulatlan tájékoztatáshoz szükségesek.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit