BORKÓ KÁROLY

Full text search

BORKÓ KÁROLY
BORKÓ KÁROLY (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Néhány szót szeretnék szólni ahhoz, amit Magda Sándor képviselőtársunk elmondott. Elnézést a kifejezésért, de a képviselő úr szavaiból a nagyüzemi gazdálkodás szakmai sovinizmusát vélem kiérezni. Nem rossz szándékkal mondom ezt, ő bizonyára - mint ahogy én is - a képzése folyamán erre lett kiképezve, ezt tartja helyesnek, ezt tartja jónak. Említette felszólalásában a hiányzó 5 millió tonna gabonát, 5 millió disznót. Szeretném megkérdezni, hogy vajon akkor a mostani mezőgazdasági kormányzatnak micsoda bombákkal kellene megküzdeni, ha ez a plusz 5 millió tonna gabona vagy az az 5 millió disznó itt lenne a nyakunkon, mi lenne a sorsa ezeknek a szerencsétlen jószágoknak.
Ha itt a birtokpolitikai irányelvekről beszélünk, akkor, azt gondolom, mindenképpen érdemes azzal is foglalkozni, hogy a mezőgazdaságnak mi a feladata. Azt gondolom, és itt visszakanyarodnék erre a szakmai sovinizmusra, a mostani mezőgazdaságnak már nem elsősorban az a feladata, hogy minél nagyobb árutömeget állítson elő, és lehet, hogy ez bután hangzik, de nem is csak az, hogy minél nagyobb tömegű értéket és hasznot állítson elő. Sokkalta összetettebb a hatása a mai mezőgazdaságnak, hiszen van egy népességmegtartó funkciója, van egy foglalkoztatási funkciója, és a családi gazdaságok fajlagosan alacsonyabb hatékonyságuk miatt és sokkalta szerteágazóbb tevékenységi körük miatt, azt gondolom, a foglalkoztatás szempontjából is sokkal hasznosabbak, mint a nagyüzemek, hiszen gabonát nagyon-nagyon kevés élőmunkával elő lehet állítani.
A többi mondandómat majd a következő felszólalásomban elmondom. Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit