DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága az elmúlt héten tartott ülésén a Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi CXVI. törvény módosításáról szóló T/286. számú törvényjavaslatot megvitatta, és a bizottság szocialista, valamint szabad demokrata képviselőinek egyhangú szavazatával, a fideszesek egyhangú ellenszavazatával és a Magyar Demokrata Fórum távollétével általános vitára alkalmasnak minősítette a törvényjavaslatot.
(10.20)
A többségi álláspont abból indul ki, hogy a magyar termőföld az ország legféltettebb nemzeti kincse, és mint ilyen, nem eladó. A kormánynak, egyetlenegy kormánynak sem lehet célja, hogy legfőbb nemzeti kincsünket az állam kezéből elengedje. Legfontosabb feladatunk, hogy ezt a hozzáértők rendelkezésére tudjuk bocsátani, és folyamatosan abban tartani. A föld ugyanis akkor valóban nemzeti kincs, hogyha annak a használója számára haszna van. Ezért és ennek érdekében nyújtotta be a földtörvény módosításáról szóló javaslatait is a Medgyessy-kormány. A többség abból indult ki, hogy a földhasználók jogait kell erősíteni.
A bizottsági ülésen elhangzott, hogy ehhez talán elegendő lenne magának a már beterjesztett földtörvény-módosításnak a keresztülvitele - úgy gondolom, hogy azt a vitát nem kellene idehoznunk -, magyarán: elképzelhető lett volna egy olyan megoldás is, hogy az egyébként egészen más célokat maga elé tűző Nemzeti Földalapot és az erről szóló törvényt a Medgyessy-kormány egyszerűen hatályon kívül helyezi.
A Medgyessy-kormány azonban, úgy tűnik, a nehezebb utat választotta, hiszen nagyon pontosan tudja, hogy birtokpolitikája megvalósítása, érvényesítése érdekében szükség van egy, a földalappal, a nemzeti föld alapjával gazdálkodó szervezetre, olyan formában, mondjuk, mint ahogy az tapasztalható Franciaországban vagy Hollandiában. Ez egy másik törvény útján is megteremthető lett volna. A kormány azt az utat választotta, hogy a létező, egészen más célokat szolgáló Nemzeti Földalap átépítésével, és az erről szóló törvény módosításával operál.
A száznapos kormányprogram egyértelműen rögzíti, hogy feladat a Nemzeti Földalap intézményének társadalmi ellenőrzés alá helyezése. Azt gondolom - és ez a miniszteri expozéból is tökéletesen kiderült -, ennek a feladatnak a törvénymódosítás megfelel. További, a Nemzeti Földalap működésének alapjait érintő feladat az, hogy az eddigi értékesítési szándékú Nemzeti Földalap működését birtokpolitikai alapra helyezi, ennek érdekében országgyűlési határozati javaslat is benyújtásra került.
Ezek megvalósítása elkerülhetetlenül a 2001. évi CXVI. törvény módosítását indokolja. Ezeket a javaslatokat terjesztette be a kormány a T/286. számú javaslattal. A kormány előtt álló célok megvalósítása törvénymódosítást igényel, a beterjesztett törvénymódosítás a kitűzött célok megvalósítására alkalmas. A többség álláspontja az, hogy néhány, alapvetően jogtechnikai jellegű pontosítás keresztülvezetésével nem egyszerűen általános vitára alkalmas, hanem a kisebb pontosítások átvezetésével ajánlja ez a többség az Országgyűlésnek a Nemzeti Földalapról szóló törvényjavaslat törvényerőre emelését, vagyis elfogadását.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit