SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Vannak az életben különös, furcsa pillanatok, minden valószínűség szerint ilyen lehetett az, amikor a Magyar Fejlesztési Bank új vezetése átvette a hivatalt a régi vezetéstől. Az átadás-átvétel során ugyanis sok olyan szerződésre bukkantak, amelyekre jelentős kifizetés ugyan történt, de amelyekhez semmilyen teljesítményigazolás vagy kifizetési engedélyezés nem kapcsolódott.
Rövid úton tisztázódott, hogy ezek a hiányolt teljesítményigazolások és kifizetésengedélyezések az úgynevezett bankbiztonsági irodában egy páncélszekrény mélyén vannak tárolva. Az új vezetés átvonult - megfelelő közjegyzői és tanúi kísérettel - ebbe az úgynevezett bankbiztonsági irodába, kinyitották az ominózus páncélszekrényt és meg is találtak három vaskos dossziét, amire az volt ráírva, hogy bankbiztonsági ellenőrzések. Kinyitották ezeket a dossziékat, ám legnagyobb meglepetésükre szó sem volt semmiféle teljesítményigazolásról, semmiféle kifizetési engedélyezésről, hanem jelentések bukkantak elő, ezzel volt tele a három dosszié, melyek félreérthetetlenül úgynevezett humánpolitikai - micsoda bikkfanyelv, de így hívjuk hivatalosan - ellenőrzésről szóltak. A humánpolitikai ellenőrzés főleg a bank alkalmazottaira terjedt ki, de megtalálhatók voltak közte a bankkal kapcsolatban lévő jogi és természetes személyekre vonatkozó vizsgálati jelentések, valamint a képviselő úr által is említett, az egyik ismert napilap újságírójának ellenőrzéséről szóló jelentés.
A jelentések bankbiztonsági szempontból semmitmondóak voltak, azonban gyaníthatóan nemzetbiztonsági, rendőrségi, adóhatósági, szolgálati titkokat sértettek, sértenek, azaz törvénysértőnek minősíthetők, és ha igen - amit majd az ellenőrzés lesz hivatva kideríteni -, akkor nyilvánvalóan bűncselekmény elkövetésével állunk szemben.
A vizsgálatok, az ellenőrzések Baranyai László, az MFB volt elnök-vezérigazgatójának személyes megrendelésére történtek minden esetben, és a jelentések is hozzá címzetten futottak be, majd kerültek tárolásra ebben a páncélszekrényben.
Nyilvánvaló, hogy egy banknál abszolút normális, hogy hitelképesség-vizsgálatok történjenek, de az se szokatlan, hogy úgynevezett humánpolitikai ellenőrzések történnek. Azonban nagy különbség van aközött, ahogy ezt az MFB-n belül lefolytatták és aközött, ahogy ez normál, civilizált helyeken történni szokott, mert, tisztelt képviselőtársaim - és gondolom, ez nem titok senki előtt -, humánpolitikai ellenőrzéseket az alkalmazottak megkérdezésével, tudtával, beleegyezésével végeznek, na meg úgy, hogy az elkészült jelentést megmutatják nekik, azt olvashatják és megismerhetik. Tudjuk, hogy itt abszolút nem erről van szó.
Amennyiben beigazolódik tehát az a gyanú, hogy a bank előző vezetése által elrendelt ellenőrzések tényleg törvénysértő módon történtek, úgy, ahogy az most gyanítható, illetve hogy a begyűjtött adatokat nem banki célokra használták fel, úgy feltétlenül indokoltnak tartjuk a felelősségre vonást és a kérdés jogi úton való rendezését.
A Defend jelenlegi vezetésének leváltását is indokoltnak tartjuk, hiszen nem kívánatos, hogy a 60 százalékos MFB tulajdonú Defend élén olyan vezetés maradjon, amely törvénysértés gyanúját felvető tevékenységet folytatott. Végül semmiképp sem tartjuk megengedhetőnek, hogy a továbbiakban is egy civil őrző-védő cég végezze az egyébként indokolt hitelképesség-vizsgálatot vagy éppen a humánpolitikai ellenőrzéseket. Ezeket a jövőben a banknak saját magának kell megoldania.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit