SZALAY GÁBOR

Full text search

SZALAY GÁBOR
SZALAY GÁBOR gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A Magyar Fejlesztési Bank - mint megfigyelői bank - szerepére és tevékenységére az előbbi válaszomban már részletesen kitértem, úgyhogy ezúttal ezzel nem kívánok foglalkozni.
Az azonban mind a két napirend előttiből egyértelműen kiviláglik, hogy valami nagyon nem volt rendben a Magyar Fejlesztési Bank háza táján. A Magyar Fejlesztési Bank vélelmezhetően mint állam az államban, úgy működött, és nem kormányzati döntések finanszírozásához szolgált végrehajtóként, ami tőle egyébként elvárható lett volna. Az MFB ugyancsak vélelmezhetően sok esetben a törvények szellemének megkerülését lehetővé tevő tevékenységet folytatott, ilyen intézmény volt. A befektetők és adófizetők pénzével pedig meglehetősen lazán gazdálkodott.
Ezért amikor arról beszélünk, hogy a közpénzekkel való gazdálkodást visszaállítjuk a normális keretek közé, megkerülhetetlen volt, és egyik első intézkedésnek kívánta az új kormány megtenni, hogy a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvényt megfelelő értelemben módosítsa. Ez jelenleg folyamatban van, a költségvetési törvény módosításának egyik kis, ám lényeges, fontos részét képezi a Magyar Fejlesztési Bankról szóló törvény módosítása.
Itt a leglényegesebb elemeket emelném ki. Azt kívánjuk biztosítani, hogy az MFB ezután ne átláthatatlan, zavaros banki működést folytasson, ne átláthatatlan és zavaros banki szervezet legyen, hanem váljon minden szempontból átláthatóvá.
Azt kívánjuk biztosítani, hogy az MFB és az általa ellenőrzött intézmények, cégek kötelezően alkalmazzák a közbeszerzési törvényt a saját beszerzési eljárásaik során.
Azt kívánjuk, hogy a pénzügyminiszter egyetértéséhez legyen kötve a Magyar Fejlesztési Bank minden külföldi hitelfelvétele, mert ha nem így van, akkor egyszerűen keresztbe mehetnek az MFB és az állami hitelfelvételek.
Le kívánjuk építeni a Magyar Fejlesztési Bank befektetési portfólióit, mert ezek kezelése semmiképpen sem banki tevékenység. Ugye ismerjük azokat a furcsa és különös tevékenységeket - például az előbb említett Defend, az Újpest kapcsán, vagy más sporttevékenységekben való MFB szponzorálást, befektetést és sok más egyéb tevékenységet -, amelyek nem banki tevékenységek? Ettől tehát meg kívánjuk tisztítani az MFB portfólióját. Szétválasztjuk ezenkívül az elnöki és a vezérigazgatói posztot. Azt gondoljuk, hogy ha a megfelelően módosított magyar fejlesztési banki törvény elfogadásra kerül, akkor biztosítva van a normális működés törvényi kerete, és az új vezetés ennek szellemében szanálni tudja az elmúlt két évben megismert zavaros helyzetet, ami az MFB-nél előállt.
Ami a Millenáris Kht. ügyeit illeti - amiről a képviselő úr részletesen beszámolt -, arra azt tudom mondani, hogy e Millenáris Kht. tevékenységének most folyik a részletes átvilágítása. Így jelenleg folyamatban van a pénzügyi, a gazdálkodási, a vagyonhasznosítási átvilágítás. Ez körülbelül két hét múlva fejeződik be, de jelenleg van folyamatban a biztonsági rendszer, az őrzés-védelem, a karbantartási és üzemeltetési tevékenység auditálása is, ami várhatóan még e hónap végén befejeződik. Ugyancsak felülvizsgálatra kerül - és ez is folyamatban van - az informatikai rendszer, valamint jó pár közpénzt pazarló tanácsadói szerződés felmondására, felbontására is sor kerül. A teljes gazdálkodási, vagyonhasznosítási jogi átvilágítás után kerül sor a kht.-t illető további lépések megtételére.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit