MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy nagyon fontos folyamat végére teszünk most zárópontot. Az elmúlt hónapok során az Országgyűlés meghozta mindazokat a döntéseket, amelyek hazánknak az európai szabadalmi rendszert működtető európai szabadalmi egyezményhez való csatlakozását célozzák. Megváltoztattuk, módosítottuk a saját szabadalmi törvényünket, és ezzel lehetőség nyílt arra, hogy most a végső aktusként a kihirdetéséről szóló törvény elfogadásáról döntsünk.
A csatlakozással kapcsolatos döntések meghozatalakor már szembesültünk a csatlakozás következtében várható hatásokkal, a magyar szabadalmi rendszer európai integrációjáról szóló előterjesztés részletes elemzést adott ezekről a hatásokról, különös hangsúlyt fektetve a hazai kis- és középvállalkozások jövőbeni helyzetére. Tudjuk, hogy a magyar iparjogvédelmi rendszer már jelenleg is széles eszköztárat működtet az egyéni feltalálók, illetve a kis- és középvállalkozások oltalomszerzési esélyeinek növelése érdekében. Tudatos az előterjesztés ugyanakkor a tekintetben is, hogy az európai csatlakozást követően elengedhetetlenné válik ezeknek az eszközöknek az átfogó értékelése és továbbfejlesztése. Ennek érdekében született meg az előterjesztés javaslatára az a kormányhatározat, amely előírja egy, a kis- és középvállalkozások iparjogvédelmi tevékenységének erősítésére irányuló átfogó intézkedési terv kidolgozását és végrehajtását.
Bizakodással tölthet el bennünket a jövőbeni hazai szabadalmi teljesítmény latolgatásakor az a tény is, hogy éppen az európai szabadalmi egyezményhez való csatlakozásunk előkészítésének legfontosabb dátumát, azaz a csatlakozási okmányunk letétbe helyezését követő napon, október 29-én hazánk aláírta az Európai Unió 6. kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramjában teljes jogú partnerként való részvételünkre vonatkozó megállapodást.
A magyar szabadalmi rendszer európai integrációjával párhuzamosan tehát a magyar intézmények és vállalkozások az Unió tagállamainak piaci szereplőivel azonos jogokat élvezhetnek a szabadalmi teljesítményt alapvetően meghatározó kutatás és fejlesztés uniós támogatása terén is. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a szellemi tulajdon védelmének országos hatáskörű szerve, a Magyar Szabadalmi Hivatal szerepe a csatlakozást követően fokozatosan meg fog változni. Egyrészt a hivatalnál benyújtott és itt elbírálandó külföldi szabadalmi bejelentések számának apadása következtében középtávon a hatósági ügyteher csökkenése lesz jellemző; ugyanakkor a hivatal az eddiginél is fontosabb szerepet fog betölteni az európai szabadalmi egyezményhez való csatlakozás kedvező hatásainak kihasználásában, elsősorban a tájékoztató, szolgáltató, képzési, ügyfélszolgálati és a jogérvényesítést elősegítő és egyéb promóciós tevékenységek kifejtésén keresztül.
Összességében tehát a csatlakozás után a nemzeti iparjogvédelmi hatóság meghatározó szerepkörének megőrzése és továbbfejlesztése szükséges és indokolt, beleértve a jól képzett, több nyelven dolgozni képes elbírálók és munkatársak megőrzésének erkölcsi és anyagi eszközeit is.
Mindezeket egybevéve tisztelettel a frakcióm és a magam nevében is elfogadásra javaslom a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit