DR. SZANYI TIBOR

Full text search

DR. SZANYI TIBOR
DR. SZANYI TIBOR földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Font Sándor képviselő úr egyébként itt az elmúlt hónapokban mániákusan próbálja úgy beállítani a magyar mezőgazdaságot, mintha az az ötvenes évek téeszcséiből állna. Fölhívom képviselő úr figyelmét: olyan horderejű átalakulás, hogy az önök által idealizált és idillinek bemutatott családi gazdasági rendszerre épülő mezőgazdaságot téeszcsévé átformálni egy fél év alatt, azért ez, attól tartok, enyhén szólva lehetetlen - még Torgyán Józsefnek és önöknek sem sikerült volna.
(9.20)
De beszéljünk a tényekről, már csak azért is, mert ön szintén említette ezt a bizonyos 60 milliárd forintos plusz segítségkeretet, amelyet egyébként a Medgyessy-kormány biztosított az idei esztendőben a gazdák számára.
Képviselő úr, két számot mondok. Az egyik az, hogy a rendszerváltás előtt körülbelül 1500 téesz volt Magyarországon. A 60 milliárd forintos támogatási keretre - kapaszkodjon meg! - 50 ezer pályázat érkezett. Ha ön ezek után azt meri gondolni, hogy itt most valamiféle téeszcsék támogatásáról van szó, akkor én nagyon bízom benne, hogy ezek a számok meggyőzik. Nem hiszem, hogy ha a jelentkezők harmincszorosa az, aki itt most bemutatta a maga problémáját, akkor itt valami téeszcsévilágról beszélnénk. Ráadásul én azért visszakérdeznék: most mi baj van a téeszekkel? Azok is pontosan olyan, a tagok önkéntes döntései alapján létező szervezetek, mint bármilyen más gazdálkodási formák.
Na, akkor vegyük tovább! Ön azt mondja, hogy nem kapják meg a gazdák azt a bizonyos 10 százalékos plusz előnyt, a családi gazdaságok. Én ezen a fórumon már többször elmondtam, egyebek közt önnek is: megnéztük, hogy az Orbán-kormány idején kik kaptak a gazdahitelkeretből 100 millió forint fölötti segítséget. (Font Sándor: Ez nem a 10 százalék!) Alapvetően rt.-k, kft.-k és mindezek tetejébe városi cégek. Ez volt az önök családi gazdasági projektje. (Keller László: Erről beszéljetek!)
Még egy: az agrárkamarák rá akarják tenni a kezüket a falugazdász-hálózatra... Szóval, csak úgy hozom vissza ezeket a demagógiákat. Kérem tisztelettel, semmi közük az agrárkamaráknak a falugazdász-hálózathoz. A kamarákat valóban a kormány szeretné egy kicsit megerősíteni, merthogy önök szétverték a kamarai rendszert, ezzel szemben pontosan arról van szó, hogy a minisztérium területi hivatalai kapnak plusz erőforrást annak érdekében, hogy a kamarákkal való együttműködést tudják erősíteni.
Az EU... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Akkor azt majd a következő hozzászólásban mondom, mert lesz még egy napirendi előtti. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit