DR. HARGITAI JÁNOS

Full text search

DR. HARGITAI JÁNOS
DR. HARGITAI JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Répássy képviselőtársammal egy kétperces erejéig vitázva, gondoljon bele, képviselő úr, abba, hogy ma helyi szinten a települési önkormányzat az, ami az autonómiák teljességével rendelkezik.
Ebben a viszonyrendszerben az uniós polgár attól kezdve, hogy mi csatlakoztunk, egyszerűen részt vesz ennek az alakításában, hiszen az uniós polgár a helyi önkormányzati választásokon részt fog venni, ott nem lehet polgármester, ennyi a korlát, de részt fog venni, és képviselő is lehet ott, ahol az autonómiát igazán gyakorolják. A kisebbségi önkormányzat ehhez képest egy gyenge jogintézmény, csak a kulturális autonómia gyakorlásáról szól.
Én azt is mondtam, hogy ahogy jelenleg ez ma Magyarországon szabályozva van, az egyszerűen nevetséges, az egész kulturális autonómia gyakorlásának kérdése. Az a német, aki a második világháború után ki lett dobva az országból, ma visszatelepül ugyanarra a településre, ahol valamikor élt, akkor megfosztották az állampolgárságától, ma egy uniós polgárként ő majd az adott nagy önkormányzat alakításában részt vehet, sőt képviselő is lehet.
(18.00)
Ugyanakkor ön azt mondja, hogy a kisebbségi önkormányzati választások során ne vegyen részt, mert az a magyar kisebbségeket hátrányosan érintené. Ez nem érinti hátrányosan, ez egy közösség. Most az Európai Unióban lehetőség van ennek a közösségnek az összenövésére. Az hátrányosan érinti a magyar kisebbségeket, hogy nem kisebbségiek tudnak megalakítani egy kisebbségi közösség ellenére egy kisebbségi önkormányzatot, mert ez egyszerűen nevetségessé teszi ezt a rendszert.
Amit én felvetek, az meggyőződésem szerint életszerű lenne, hiszen a több jogot megadjuk az uniós polgárnak. Akkor a kevesebb joggal - ami a napnál is világosabb, hogy ugyanahhoz a közösséghez tartozik -, miért ne élhetne? Ezt egyszerűen nem értem.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit