DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD, az európai integrációs ügyek bizottsága kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az európai integrációs ügyek bizottsága ülésén az alkotmánymódosításról szóló törvényjavaslat általános vitára bocsátása kérdésében a Fidesz-Magyar Polgári Párt és az MDF képviselői tartózkodtak. Szeretném leszögezni, hogy magával az alkotmánymódosítás tényével, annak szükségességével maximálisan egyetértünk; de azzal az eljárással, ahogy a kormány azt bejelentette és azzal a tartalommal, ahogy a kormány sebtében megfogalmazta, már kevésbé. Éppen ezért fogalmazódott meg a bizottsági ülésünkön is egy kisebbségi vélemény, amelyben aggályainknak adtunk hangot, és most is szeretnénk ezeket elmondani a plenáris ülésen.
(15.20)
Tisztelt Elnök Asszony! Úgy vélem, hogy a 2002-2006-os parlamenti ciklus egyik legjelentősebb törvényalkotási dokumentuma fekszik most a tisztelt Ház előtt. A kormány és a törvényalkotó számára bizony ritkán adatik meg ez az alkalom. Éppen emiatt kell, hogy különös gondossággal, különös figyelemmel legyünk a feladat elvégzése iránt.
Ezért volt érhetetlen számunkra a kormány kapkodása és bizonytalansága az alkotmánymódosítással kapcsolatban. Hogy mire gondolunk? Arra, ahogyan benyújtotta a tisztelt Ház elé; amilyen rövid határidőt szabott az ellenzék számára a dokumentum tanulmányozására az egyeztető tárgyalások összehívása előtt, és a kétfordulós egyeztetés után az Igazságügyi Minisztérium befejezettnek tekintette az egyeztető tárgyalásokat.
Mivel az alkotmány módosításáról van szó, ami kétharmados többséget kíván, a kormány részéről nem lett volna az ügy fontosságához méltóan elegánsabb, hogy egy, a már kiforrott, egyeztetett, kompromisszumos szövegjavaslatot nyújtson be a tisztelt Ház elé? Node ez már a múlté.
Tisztelt Képviselőtársaim! Bizottságunk ülésén az is elhangzott, hogy az ellenzék úgy véli, további módosításra van szükség, hogy mindenki számára elfogadható legyen a módosított alkotmány szövege, hogy ez alkalommal is mindenki számára világossá legyen, hogy Magyarország nemzeti érdekeinek maximális figyelembevételével csatlakozzon az Európai Unióhoz. Reméljük, hogy a vita általános és részletes szakaszában benyújtott módosító javaslatainkra fogékony lesz a kormány.
Bizottságunk ülésén az ellenzék a fentebb ismertetett politikai aggályai mellett a javaslat szövegével kapcsolatban szakmai kifogásait is ismertette. Ezek - mivel már elhangzottak, nagyon röviden szeretnék utalni rájuk - a következőek: 1. a csatlakozási klauzula és a közösségi jog érvényesülésének biztosítása; 2. az Országgyűlés-kormány viszonya az Európai Unióval összefüggő ügyekben; és végül a harmadik a népszavazás kérdése.
Tisztelt Elnök Asszony! Az első kérdéskör, amit tisztázni kell, a csatlakozási klauzula és a közösségi jog érvényesítésének biztosítása. Amint már hallottuk, közismert, hogy az Unióban a tagállamok bizonyos tekintetben lemondanak az önálló akaratképzésről, de azt nem engedik át egy nemzetek felett álló, kvázi tőlük független szervezetnek, hanem a többi állammal közösen maguk is részt vesznek a döntéshozatalban. Ezért hangsúlyoztuk a bizottsági vitában, hogy a Magyar Köztársaság egyes hatásköreiről nem lemond, vagy nem átengedi, hanem a többi tagállammal együtt gyakorolja. A közösségi jog érvényesülése ügyében pedig úgy véljük, hogy a nemzeti szuverenitás tekintetében a közösségi jog érvényesülésének az alkotmányban történő ilyenfajta megjelenítése felesleges, és a nemzeti szuverenitásra nézve is veszélyes.
A második kérdéskör, az Országgyűlés-kormány viszonya ügyében a dán modellt tartjuk követendőnek, ezáltal is szeretnénk, ha csökkentenénk az úgynevezett demokratikus deficitet. Vagyis azt szeretnénk, hogy az egyszerű állampolgár az országgyűlési képviselőkön keresztül, vagyis az Országgyűlésen keresztül bizonyos kérdésekben tudjon beleszólni az európai ügyekbe Brüsszelben.
Végül a népszavazásról: azt támogatjuk, hogy a végleges szerződés szövegének megállapítása után kerüljön sor az ügydöntő népszavazásra.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit