DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Ház! Az a furcsa helyzet fog előállni, ami azért egy ilyen szakmai vitában és tényleg egy politikailag teljesen mérsékelt vitában megengedhető, hogy a saját frakciótársammal fogok egy bizonyos kérdésben vitába szállni, ez a bizonyos kisebbségi választás kérdése, a kisebbségi önkormányzati választásokon való részvétele az uniós polgároknak.
Az én megítélésem szerint ez nem biztos, hogy kedvező hatást váltana ki a magyarországi kisebbségek számára, hiszen ez azt jelenti, hogy egy uniós polgár is ugyanazokat a választási kedvezményeket kaphatja meg, ugyanazokkal a választási kedvezményekkel indulhat a választáson, mint egy magyarországi kisebbségi, ami azt eredményezheti, hogy, mondjuk, egy németországi német Magyarországon olyan kisebbségi kedvezményeket kapna ezen a választáson, mint egy magyarországi német, nem is beszélve arról a problémáról, hogy például majd a spanyol kisebbségi önkormányzat létrejötte vagy a portugál kisebbségi önkormányzat létrejötte, nem biztos, hogy ennek van valami értelme a Magyar Köztársaságban.
Tehát én értem azt a jótékony szándékot, hogy a magyar kisebbségi modellt próbáljuk az Európai Unióban szorgalmazni, és azt próbáljuk az Unióba bevinni, de azt hiszem, hogy pontosan fordítva kellene a dolgot érvényesíteni, lehet, hogy nekünk kellene majd javasolni az Európai Unió különböző szervezeteiben, hogy a magyarországi kisebbségi önkormányzati rendszert valósítsák meg, mondjuk, Szlovákiában vagy máshol valósítsák meg, az Európai Unió tagállamaiban, de én úgy ítélem meg, hogy olyan hibát ne kövessünk el, amellyel a magyarországi kisebbségek számára a jelenleginél kedvezőtlenebb, hátrányosabb helyzetet idézünk elő, és én a kisebbségi önkormányzati választást, a kisebbségi önkormányzati rendszert a magyar belső jog részének tekintem, nem feltétlenül kell az uniós polgárokat ezekbe a kedvezményekbe engedni. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit