DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. A népszavazási időpont kérdéséhez szeretnék nagyon röviden hozzászólni. Egyrészt politikai megközelítésben szeretnék emlékeztetni arra, hogy a kormány eredeti elképzelése is az volt, hogy a szerződés aláírását kövesse majd a népszavazás, és végül az Országgyűlés hozza meg az alkotmány 19. §-a szerinti döntést a szerződés megkötéséről. Tehát itt tulajdonképpen a kormánynak nem kellene mást tenni, mint visszatérnie a saját korábbi, még nyáron kialakított álláspontjához.
Jogilag is nagyon fontos kérdésre irányította Herényi képviselő úr a figyelmet. Tudniillik ettől az egész népszavazási ügytől tehermentesíthetnénk az alkotmánymódosítás ügyét. Nehogy már ezen bukjon meg a dolog, az alkotmánymódosítás, hogy nem tudunk megállapodni a népszavazás időpontjában! Nem tudom, jól értettem-e képviselő úr előadását, de nekünk is van egy elképzelésünk erről, és akkor lehet, hogy ez egybevág. A Fidesz-Magyar Polgári Párt azt javasolja, hogy az alkotmány a népszavazást illetően csak annyit rendelkezzék, hogy az alkotmánymódosítás és a csatlakozás kérdésében népszavazásnak, ügydöntő népszavazásnak van helye. Ez szükséges az alkotmányban, mert ma az alkotmány ezt nem teszi lehetővé. És utána a népszavazás során fölteendő kérdést, a népszavazás elrendelését bízza egy másik kétharmados törvényre.
Egyébiránt a köztársasági elnöknek már most biztosított a hatásköre a népszavazás időpontjának kitűzésére, mert az a köztársasági elnök hatáskörébe tartozó kérdés, alkotmányos rendelkezés folytán egyébiránt. Tehát mentesíthető ettől a népszavazási vitától az egész alkotmánymódosítás ügye, és ha a kormány valóban azt akarja, hogy szülessen meg az alkotmánymódosítás, akkor fogadja el, mondjuk, ezt a megoldást, és akkor egy külön törvényben tudjuk rendezni ezt a kérdést, és az abban való nehézségek nem akadályozzák meg a csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás megszületését.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit