DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Hargitai János hozzászólásából az Országgyűlés-kormány viszonyához tennék észrevételt, és ha marad időm, a 3. §-sal, a közösségi joggal kapcsolatos megjegyzéséhez.
Én azt hiszem, nagyon fontos dologról beszélt a képviselő úr, amikor az Országgyűlés-kormány viszonyát taglalta. Van még egy elem, amit nem volt időm elmondani, és erre most rámutatnék, tudniillik a csatlakozási klauzula mostani szövege abban sem egyértelmű, hogy a magyar államot illető hatáskörök önálló gyakorlásáról történő lemondásunk kizárólag az Unió jelenleg fennálló hatásköreinek határáig szól-e. Mert ennek ismerete nélkül a klauzula akár egy biankó terjedelmű felhatalmazásként is értelmezhető lehet a jövőre nézve, és akkor a kormány esetleg hozhat olyan döntéseket is, amelyek akár alkotmányossági problémákat is felvetnek a magyar alkotmány szempontjából. Tehát csak az lehet a helyes megközelítés majd, és olyan szabályozást kell alkotnunk, hogy minden újat, az uniós tagállamok közös kezelésébe utalt hatáskört megalapító szerződésmódosítás esetén és kapcsán fel kell majd vetni, és vizsgálni kell azt, hogy ennek tartalma igényli-e a magyar alkotmány újabb módosítását - ez az egyik.
A másik: én arra szeretnék rámutatni, hogy ha ez a 3. § elmaradna, és a közösségi jogról az alkotmányban nem esne egy árva szó sem, akkor az Alkotmánybíróságnak megmaradna a hatásköre az ezzel kapcsolatos kérdésekben, mert félő, hogy a jelenlegi szöveg, ha úgy értelmezhető, és ennek a lehetősége nagyon is fennáll, hogy a közösségi jog az alkotmány felett áll, ha ezt a modellt rögzítjük, akkor az Alkotmánybíróság többet ezeket a kérdéseket már nem vizsgálhatja. Tehát a megoldás a 3. § elhagyása.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit