MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság november 6-ai ülésén megtárgyalta a T/1270. számú törvényjavaslatot. Feladatom az, hogy a többségi véleményt tolmácsoljam a tisztelt Háznak.
Az első és legfontosabb megállapítás az volt, hogy Magyarország egy versenyképes, erős, jólétet biztosítani tudó Európában érdekelt. A közvélemény-kutatások ezt szintén alátámasztják. Ez megkíván némi önkorlátozást minden nemzet részéről, amely részt vesz egy ilyen integrációban. Így vannak ezzel a németek, a franciák vagy akár a portugálok is, akik élvezni kívánják egy összefogás, egy integráció előnyeit.
Ha egy kicsit előretekintünk, akkor nagyobbnak tűnnek az előnyök, mint a hátrányok, különösen, amikor azt látjuk, hogy milyen mérhetetlen a koncentráció a világgazdaságban. Ebben a helyzetben Európa sem lehet közömbös. Utalnék az amerikai-kanadai-mexikói gazdasági együttműködésre, Kína gyors gazdasági növekedésére vagy az ázsiai együttműködésre.
Hangsúlyosan vetődött fel, hogy ez a törvényjavaslat nem a Medgyessy-kormánynak készült. Ez a törvényjavaslat a mindenkori - és ezt aláhúzom, a mindenkori - magyar kormány és parlament, valamint a nemzeti parlament és az uniós parlament közötti jogmegosztást, együttműködést teszi lehetővé. A Magyarországon élők többsége Európában, európai módon kíván élni.
A törvényjavaslat tárgyalása három részre volt osztható. Az első részben az uniós vagy csatlakozási klauzulát, amely általános felhatalmazást és hatáskört biztosít a közösségi jogrendszer magyarországi alkalmazhatósága érdekében, a többségiek támogatták. A második fejezetet, amely a kormány és a parlament viszonyát szabályozza, szintén elfogadásra javasolja a többség. Míg harmadsorban kisebb fontos technikai módosítások, mint a választójog területén az önkormányzati választásokon az aktív és passzív választójog, vagy az európai parlamenti választásokon történő részvétel lehetőségének a megteremtése volt még téma.
Elhangzott a népszavazásról is néhány gondolat. Ezzel kapcsolatban egy sommás megfogalmazás, hogy Magyarország jövője nem lehet politikai zsarolás tárgya, márpedig itt az elmúlt hetek csatározásai ilyet sejtetnek; különösen azért nem, mert a csatlakozási szerződés, amely várhatóan február 19-ig rendelkezésre fog állni magyar nyelven is, kielégíti a közvélemény tájékoztatásának jogos igényeit is. Így konszenzusos alapon megtalálható egy olyan időpont, akár ez március 15. is lehet, amely időpontig a vállalás, azaz a csatlakozási szerződés tartalma megismerhető.
Összefoglalva: a költségvetési és pénzügyi bizottság 14 igen, 4 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett az Országgyűlésnek általános vitára ajánlja a törvénymódosítást.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit