BÁSTHY TAMÁS

Full text search

BÁSTHY TAMÁS
BÁSTHY TAMÁS, az önkormányzati bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az önkormányzati bizottság 2002. szeptember 30-án 7 igen és 6 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak minősítette az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvények módosításáról szóló T/945. számú törvényjavaslatot. A bizottsági vita során elhangzott felvetéseket kisebbségi véleményként ismertetem.
A kisebbség kifogásolta többek között, hogy a parlament október 2-án már le is zárja az adótörvények általános vitáját. Legutóbb, 2000-ben 15 nap telt el az előterjesztés és a módosító indítványok benyújtása között. A jelenlegi 6-7 nap nem teszi lehetővé az ellenzék számára az alapos értékelést, valamint a kiérlelt módosító indítványok benyújtását, és ez a tény lényegesen csorbítja az ellenzék parlamenti jogosítványait. Ezzel egyébként a bizottság kormányoldali tagjai is egyetértettek.
Fokozza ezt a hiányosságot, hogy az adótörvények hatásvizsgálata nem készült el, így a módosítások költségvetési kihatásait sem elemezni, sem korrigálni nem áll módunkban. Az ellenzék csupán a kedvező hatásokat hallja és olvashatja az előterjesztőktől, miközben az illetékek és járulékok növekedéséből adódó jelentős tehertételekről nem kapunk súlyuknak megfelelő tájékoztatást.
Súlyos következményekkel kell számolniuk a helyi önkormányzatoknak is, nem is beszélve arról, hogy az új testületeknek már december 31-éig el kell készíteni saját helyi rendeletük módosításait. Aki önkormányzatnál dolgozott, járatos az önkormányzati ügyekben, az el tudja képzelni azt, hogy ez mekkora teljesíthetetlen feladatot jelent az újonnan felálló képviselő-testületeknek.
Súlyos és követhetetlen, lezáratlan kérdés a gépjárműadó változtatásának hatása, a központi költségvetés elvonási folyamata, az adótételek növekedése. Véleményünk szerint az önkormányzati szubszidiaritást is sérti a kedvezmények szűkülő köre az adózásban.
Ellentmondásos a törvénymódosítás azon állítása is, miszerint az igazságosabb közteherviselés lenne a módosítások célja, miközben a tőkejövedelmek adómentessé tételéből adódó bevételkiesést a munkajövedelmek, illetve az illetékek és járulékok adójának emelésével kívánják kompenzálni.
(12.00)
Tudvalévő ugyanis, hogy a társadalom széles rétegei nem rendelkeznek tőzsdei részvényekkel és nagy összegű megtakarításokkal, így ezek adómentessége csak a gazdagabb, tehetős rétegeket ösztönzi fokozott megtakarításokra, befektetésekre, tehát ez a közteherviselés igazságtalanságát tovább erősítő tervezet.
Ugyancsak elsikkad a tervezetben az is, hogy az szja-terhek csökkentése mellett növelni kívánják az áfaterheket.
A tervezetből kiragadott negatívumok tisztázatlan következményei késztették arra a bizottság ellenzéki tagjait, hogy az általános vitára való alkalmasság ellen szavazzanak, és a kisebbségi különvéleményt megfogalmazzák.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit