DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szeptember 30-án megtárgyalta a T/945. számú törvényjavaslatot. A bizottsági vitában hangot kapott azon aggodalmunk, hogy az egészségügyi hozzájárulás csökkentése, ami egy örvendetes dolog, és megfelel az ígéreteinknek, miként érinti az E-alap költségvetését, és ez hogyan kerül visszapótlásra.
Valóban, az 1050 forintos csökkentés mintegy 43 milliárd forintnyi hiányt eredményez az E-alapban. Ennek visszapótlásáról a költségvetési törvényben gondoskodik a kormány. Örvendetes, hogy az ez évi béremelések fedezete megjelenik a jövő évi költségvetésben, vagyis az OEP biztosítja ezt a pénzt a jövő évben is, tehát lesz fedezete a béremelésben. A költségvetési törvényben, az előkészületek alapján már látni lehet, nem lesz ellátásszűkítés az ágazatban. A béremelés költségeinek biztosításával máris pluszforrások vannak a rendszerben.
A bizottsági ülésen vita bontakozott ki a gyerekek után járó adókedvezmény valorizációjáról, valamint arról, hogy ellentétben az ígéreteinkkel, nem következett be adócsökkentés. Elhangzott az is, hogy az adókedvezmény változatlanul hagyása ilyen demográfiai helyzet mellett megengedhetetlen, ellentétes az MSZP retorikájával. Annak ellenére, hogy 1999-ben és 2000-ben növekedett a gazdaság teljesítőképessége, az árak pedig 10 százalékkal növekedtek, sem az adókulcsok, sem az adósávok nem változtak. Tehát ezekben az években nemhogy adócsökkentés nem volt, hanem növekedtek az adóterhek.
2001-ben és 2002-ben minimális sávhatáremelést hajtott végre az előző kormány, a minimálbér emelése miatt. Ezt elfelejtik, csak azt mondják, hogy mi nem csökkentettük az adókat.
(10.20)
De igen! Közel 2 százalékos adócsökkentést jelentenek a mostani törvényben beterjesztettek. Viszonylag nem nagy adó- és járulékteher-csökkenés mellett jelentősen javulnak a jövedelempozíciói az alsó és a középső jövedelmi kategóriákban lévő állampolgároknak. A gyermekek után járó adókedvezményt nem töröltük el, igaz, értékén nem változtattunk. De korábban már többször megvitattuk, hogy mi a családtámogatási rendszerünkben máshová helyezzük a hangsúlyokat, inkább a családi pótlékot kívánjuk most emelni, nem az adókedvezmény mértékét, amit nem tud minden család igénybe venni. Az alsó jövedelemkategóriába tartozóknál, a minimálbéren foglalkoztatottaknál a gyerekek utáni adókedvezményt nem tudják igénybe venni, de ez mindegy, hiszen az adójóváírás összegével a jövedelmük így is növekszik.
A demográfiai kérdések kezelésére az adókedvezmény és más pénzbeli juttatások mértékének emelése egyedül elégtelen. Összességében kell nézni azokat az intézkedéseket, amelyeket a száznapos program elindított a gyermekszegénység, az éhező gyermekek, az alsóbb fizetési kategóriákba tartozók helyzetének javítására. A meginduló lakástámogatási, foglalkoztatáspolitikai és más komplex intézkedésektől várható lassan a demográfiai helyzet javulása. Mi elsősorban esélyt szeretnénk adni a lemaradás megszüntetésére, a felzárkóztatásra, és ennek egyik lépése az adók és a járulékok fokozatos csökkentése.
Ezen vita után a bizottság 12 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül, 4 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit