DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR

Full text search

DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR
DR. SZABÓ JÓZSEF ANDOR, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A mezőgazdasági bizottság 2002. szeptember 30-án tárgyalta meg a 2003. évi adókról szóló törvényjavaslatot, és mondhatnám én is azt, amiről nagyon sok előttem felszólaló szólt, hogy ez csalódás volt számunkra. Nemcsak formailag volt csalódás, hogy hat nappal a tárgyalás előtt lett benyújtva, sőt magát a hatástanulmányt valóban 24 órával azelőtt kaptuk meg, hanem tartalmilag is csalódás volt. Én ezt kifejtettem a mezőgazdasági bizottság ülésén is, látván azt, hogy nagyon sok képviselőtársam - főleg a másik oldalról - nem igazán ismerte a hatástanulmány lényegét, nem olvasta el.
Hogy ezt bizonyítani tudom, erre csak két mondatot mondanék el önöknek, amely a hatástanulmányban volt. Ez így szól: "az adó és járulék alapvetően a lakosságot érintik" - így van leírva. Azt hiszem, valóban általában a lakosságot érinti, és kifejtem azt is, hogy negatív értelemben - ezt hozzátenném. Folytatom a mondatot: "de érdemi terheléscsökkentés jelenik meg a vállalkozások számára" - ez megint egy nagyon érdekes mondat. Lakosságot érint, de érdemi csökkenés a vállalkozások számára fog megjelenni.
Fölötte meg létezik egy táblázat, amely a főbb adó- és adó jellegű bevételek nemzeti össztermékhez viszonyított arányát fejti ki 1998 és 2003 között, s amelyben láthatjuk azt, hogy a 2003-as terv nagyon kicsivel, 0,8 százalékkal kevesebbet mutat, jelen esetben 35 százalékot, mint a 2002-ben várható adóbevétel. Ebből is látszik, hogy a kormánynak az a politikája, hogy egy picit enged, de a másik felén beszedi ugyanezeket a bevételeket.
Ha a mezőgazdasági fejezetre vonatkozó részt vizsgáljuk, ahogy az előttem szóló elmondta, valóban azt mondanánk, hogy van három vagy négy olyan tétel, amely talán pozitívum. Ilyen volt az őstermelőknek 250 ezerről 350 ezerre való adómentességi sávfelemelés, vagy a kistermelőknek 4 millióról 6 millióra, vagy mondhatnám a falusi vendéglátást is: ugyanúgy az adómentességi sáv 400 ezerről 600 ezerre való emelése. De tudjuk jól, hogy ezek a bevételek sokkal jobbak, és valahogy csak követjük ezt az emelést, hiszen jóval nagyobb mértékben lehetne ezt az adómentességet emelni. Ugyanezt tudja az, aki dolgozik a mezőgazdaságban, tudjuk, hogy a 95 liter/hektáros gázolaj fogyasztási adójának visszatérítése számítások alapján ma már olyan 120 kellene hogy legyen. Tehát hogy öt literrel megemeltük, ezzel csak látszólag segítünk rajtuk, de nem igazán történik érdemi változás.
(11.40)
Ezért mondtam, hogy a mezőgazdaságot vizsgáljuk meg, hiszen a mezőgazdaságról alapjában véve ennyi szól - alapjában véve. De ha megnézzük a többi adónem hatását, akkor rájövünk, hogy bizony a mezőgazdaságot keményen érintik más hatások is. Elég, ha csak az áfakulcsok megemeléséről beszélek, hogy 12-ről 25 százalékra. Például a szállítás, raktározás kit érint alapjában véve? A mezőgazdaságot. A kutatás-fejlesztés - hol is van kutatás-fejlesztés? A mezőgazdaságban. De említhetném a különböző járulékok emelkedését, például a nyugdíj-biztosítási járulék vagy a magánnyugdíjpénztár... - megemelését 6 százalékról 8 százalékra; pályakezdőket érint; ugyanúgy érinti a mezőgazdaságban is.
Szeretnék még említeni egy tételt, amely a helyi adókon belül az iparűzési adókról szól. Magyarországnak valóban alá kell írnia a közeljövőben a versenyjog fejezetet lezáró fejezetet, és ebben valóban van egy olyan kötelezettsége, hogy azokat az iparűzésiadó-mentességeket, amelyek az önkormányzatoknál léteznek, újra kell tárgyalni, és a határozatlan idejű iparűzésiadó-mentességeket határozott idejűvé kell változtatni, és az is meg van szabva, hogy ez maximum ötéves lehet.
Felteszem a kérdést, hogy például az az önkormányzat, amelynek nyilván ezt a rendeletet meg kell hoznia, mit fog szólni. Vagy az a nagyberuházó, például egy gépalkatrészeket vagy gépeket forgalmazó mezőgazdasági óriásvállalat - amerikai vagy bármilyen - mit fog szólni ahhoz, hogyan fog reagálni arra, hogy kötött egy szerződést adómentességről, amelyet menet közben kénytelen lesz az önkormányzat megváltoztatni, és kénytelen lesz ezt a dolgot később áttárgyalni.
Említhetnék még jó néhány dolgot, de úgy gondolom, hogy a szavazási arány nem egészen híven tükrözi, hiszen a 12:6 arány az 12:8 volt, mert több kollégám éppen interjút adott a televíziónak, nem volt bent, tehát azért mondom, hogy pontosan 12:8-as arányban utasítottuk ezt el. Nemcsak azért utasítottuk el, mert számarányban nem felel meg, elutasítottuk, mert nem felel meg az igazságnak, nem felel meg annak, amit önök ígértek.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit