MÁRTON ATTILA

Full text search

MÁRTON ATTILA
MÁRTON ATTILA, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban így történt, a gazdasági bizottságban 12 nem szavazat érkezett az előttünk fekvő törvényjavaslatra, ugyanis tizenketten úgy ítéltük meg, hogy ez a törvényjavaslat teljességgel alkalmatlan arra - mint ahogy azt képviselőtársam az előbb említette -, hogy a gazdaság fellendítését és fejlesztését szolgálja majd az elkövetkezendő esztendőkben.
Igazából nem is ez volt részünkről az elutasítás oka. Képviselőtársam részéről elhangzott az előbb, hogy az adótörvények mindig kincsesbányát jelentenek az ellenzéki képviselők számára, hiszen igazán jó és elfogadható adótörvényt nem lehet beterjeszteni. Az igazi ok mégsem ez volt, amikor azt mondtuk, hogy ez az előterjesztés alkalmatlan arra, hogy általános vitára javasolni tudjuk.
A legnagyobb probléma az, hogy az MSZP és az SZDSZ képviselői a választási kampányban egyáltalán nem azt ígérték, mint ami ebben a törvényjavaslatban látható. Egy- vagy kétkulcsos adóról szóltak a választási ígéretek, és most úgy látjuk, hogy amit a kormány az elmúlt időszakban adott, a beterjesztett törvényjavaslattal legalább annyit, ha nem többet vissza kíván venni. Ugyanis nem elég, ha csak azt nézzük, hogy az szja-törvényben vannak bizonyos módosítások, hiszen a sávhatárok valóban változnak - bár, teszem gyorsan hozzá, lényegesen kisebb mértékben, mint amilyen mértékben a jövedelmek ebben az évben emelkedtek -, de nehéz arról beszélni, hogy az adóterhelés milyen mértékben csökken, amikor az adósávhatárok messze alatta maradnak a valóságos, ez évben bekövetkezett bérjövedelmek emelkedésének. Ezért mondhatjuk azt, hogy amit a kormánypártok az egyik kezükkel adnak, azt a másikkal lényegében azonnal vissza is veszik.
Nagyon komoly problémát jelentett a bizottsági vitában az, hogy nem volt megfelelő a Pénzügyminisztérium által előkészített háttéranyag. Való igaz, hogy a hét végi futárpostával kaptunk egy anyagot és egy rövid összefoglalót a törvényjavaslat vitájához, azonban már elhangzott, hogy vannak benne konkrét számszaki tévedések, és - ami a legnagyobb problémát jelenti - azok a táblázatok, amelyek azt próbálják bizonyítani, hogy milyen komoly mértékű adóteher-csökkenés lesz az elkövetkezendő években, bizony messze nem a realitásokkal számolnak. Ugyanis azokban a táblázatokban 7,4 százalékos bérnövekedéssel számolnak, holott ebben az évben - ez már többször is elhangzott - az év végére várhatóan 15-18 százalék körüli lesz a bérjövedelmek növekedése, tehát messze nem igazak azok a számadatok, amelyek a Pénzügyminisztérium számításaiban szerepelnek.
(10.50)
Így aztán kénytelenek voltunk a saját magunk által készített számításokkal bizonyítani azt, hogy bizony-bizony sokkal keskenyebb, kisebb rétegeket érintenek azok a bizonyos mértékben talán kedvezőnek tekinthető változások, amelyekről kormánypárti képviselőtársaim beszéltek.
Nagyon nagy problémát látunk abban az szja-előterjesztésben is, hogy - minden előzetes híreszteléssel szemben - a minimálbér nem lett adómentes, az adójóváírás mértékét emelték meg. Úgyhogy azt gondolom, elég nehéz lesz megmagyarázni annak a vállalkozónak, aki, mondjuk, a minimálbér összegének megfelelő jövedelmet vesz ki a vállalkozásából, hogy az ő jövedelmét kedvező hatások érik majd, hiszen nem kell majd utána adóznia, merthogy az adójóváírás intézményében ő nem szerepel, és ezt a kedvezményt nem veheti igénybe.
A tőkejövedelmek adómentességével kapcsolatosan, úgy gondolom, nagyon komoly filozófiai kérdésbe bonyolódhatnánk bele, hiszen úgy látjuk, hogy az MSZP-SZDSZ kormánya kifejezetten a tőkejövedelmeket kívánja ily mértékben preferálni és nem a munkajövedelmeket, és nem a társadalmi tehervállalás költségeihez kíván hozzájárulni, hiszen például a gyermekek után járó adókedvezmények nem nőnek, holott a legnagyobb terheket mégiscsak a családokban gyermekek nevelők kénytelenek elszenvedni.
Indokolatlannak tartottuk például, ha már az áfatörvényről is kell néhány szót ejteni, hogy ilyen mértékben emelkednek különböző szolgáltatások áfaterhei, hiszen az Európai Unióban nincsenek is ilyen magas áfakulcsok. Nem értjük, nem tudjuk, hogy miért kell most ily mértékben megemelni az áfát.
Nagyon-nagyon sok kérdésünkre nem kaptunk választ. Hogy csak néhányat emeljek ki a legfontosabbak közül: nem tudjuk például, és nem kaptunk rá választ, hogy milyen költségvetési kihatásai lesznek majd (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a nyugdíj átterelésének az állami befizetésből a magánpénztárak felé. Ezért (Az elnök ismét csenget.) és ezekért nem tudtuk támogatni a vitára való alkalmasságát.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit