LENDVAI ILDIKÓ

Full text search

LENDVAI ILDIKÓ
LENDVAI ILDIKÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ilyenkor, az önkormányzati választások előtt néhány hétig nem a parlament áll a politika kirakatában, hanem az önkormányzatok. A mindennapi élet föltételei szempontjából talán valóban ők a fontosabbak, tőlük függ az út, a víz, a csatorna, az óvoda, az iskola, a háziorvos, az öregek ellátása, az építési engedély. Nagy tehát a tét, a város, a falu, a megye élete.
De a sok helyi tét összeáll egy országos tétté is, különösen most, amikor az önkormányzati választások alig fél évvel követik a parlamenti választásokat. Ilyenkor a szavazatok óhatatlanul azt is jelzik, egyetértenek-e a választók azzal az iránnyal, azzal az útválasztással, ami 2002-ben a parlamenti választásokon kapott bizalmat. Egyetértenek-e azzal például, hogy a nemzet emelkedésének legsúlyosabb kerékkötője az igazságtalanul nagy esélykülönbségek és sokak esélytelensége. Egyetértenek-e azzal - nem vitatva az előző kormány jó szándékát ezen a téren, mégis óriási baj -, hogy 1998 és 2002 között a statisztikai adatok szerint a különbségek nem csökkentek, hanem nőttek.
Egy angol mondást olvastam nemrégiben. Így szól: "Nem olyan gazdag ez az ország, hogy megengedhesse magának a szegénységet." A mondás Angliából származik, de Magyarországra talán még inkább igaz. Nem vagyunk olyan gazdagok, hogy nélkülözni tudjuk azok teljesítményét, akik pénz, iskola vagy munkaalkalom híján, szándékaik ellenére nem tudnak igazán teljesíteni. Az első pár hónapban és a hátralévő években éppen ezen kell, kellett segíteni. Ez az a szál, amely összefűzi a száznapos programokat és későbbi terveinket. Ezért volt a nyugdíjasok 19 ezer forintja, ezért lesz még a ciklus végéig tizenharmadik havi nyugdíj. Ezért jött augusztusban dupla családi pótlék, ezért nőtt meg évek óta először a családi pótlék összege. Ezért lett idén adómentes a minimálbér és még sokak fizetésének első 50 ezer forintja. Ezért csökken jövőre tizennégy év óta először több mint 100 milliárd forinttal a személyi jövedelemadó, majd az azt követő évben az adókulcsok is. Ezért a közalkalmazottak béremelése. Ezért a 60 milliárd forint az eladósodott gazdáknak. Ezért mehet gyesre most nyugdíja megtartásával a nagymama vagy éppen a nagypapa. Ezért kapják vissza majd a végzős diákok a számítógépes vizsga díját, és ezért lesz ingyenes ehhez hasonló módon a ciklus végéig jogosítványuk és nyelvvizsgájuk is.
A önkormányzati választások arról is szólnak, hogy a faluban, a városban, a megyében mekkora támogatást kap ez a program, mekkora támogatást kap az esélyek növelése és a különbségek csökkentése. Tudom és örömmel veszem, hogy ezekkel a célokkal az ellenzék is egyetért. Mi más magyarázhatná, hogy éppen sürgetnek minket programunk teljesítésében? Mi más magyarázhatná, mint a jó célokkal való egyetértés, hogy négy hónap alatt akarják megvalósítva látni négy év vállalásait? Örülök ennek, de egyvalamit mégsem tehetünk meg. Nem tehetjük meg, hogy négy év vállalásainak négy hónap alatti teljesítése érdekében egyszerre szedjük be négy év adóját is. Mi tudniillik nem vagyunk az adóemelés pártján. Tudjuk, nem idegen gondolat az adóemelés egyeseknek, hiszen ez lehetett az oka, hogy az elmúlt négy évben nem csökkentek, hanem nőttek az adóterhek. Mi azonban nem ezt vállaltuk, ezért a terveinket arányosan kell teljesíteni.
Az önkormányzati választások azonban nem csak a programok versenyéről szólnak; szólnak másról is. Szólnak rólunk, politikusokról is és arról, hogy az önkormányzati kampány újabb politikai hidegháborúvá, a választók hadrendbe szervezésévé, két táborrá osztásává válik vagy nem. Azt szokták mondani, boldog országokban a kampány szépségversenyre hasonlít, ahol minden jelölt vonzó, éppen csak a legvonzóbbat kell kiválasztani. Boldogtalanabb országokban viszont bokszmeccsé válik, ahol a másikat ki kell ütni, rá kell számolni, sőt jó magyar szokás szerint nyilván újraszámolni is. Nem tudom, hogy elég szép-e a magyar politikai elit, de azt kívánom, hogy a bokszmeccs helyett inkább közelítsünk a szépségversenymodellhez. Jó szépülést a politikusoknak, jó és bölcs választást a választóknak!
Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
(9.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit