DR. HILLER ISTVÁN

Full text search

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A távoktatással kapcsolatos kérdésére válaszolva szeretném elmondani, hogy az elmúlt tíz évben 3,2-szeresére emelkedett a felsőoktatásban tanuló hallgatóink létszáma. Ma több mint háromszor annyian tanulnak főiskoláinkon és egyetemeinken, mint tíz évvel ezelőtt, és ez a jelentős változás, ez a folyamat, ez a mennyiségi változás - azt gondolom - mostanáig helyes volt.
A távoktatás mint képzési forma az 1993. évi LXXX. törvény 1996. évi LXI. törvénnyel történő módosításakor került be az oktatási rendszerbe. Ezt jelentős előrelépésnek tartottam akkor is, és tartom most is. Önnek igaza van abban, hogy az elmúlt időszakban lényegesen több dolognak kellett volna ahhoz történnie, hogy a távoktatás valóban egyenjogú része lehessen a magyar felsőoktatásnak, mint ahogy az Európa és a fejlettebb világ számos részén a tömegoktatás terén is így van. A rendelkezés 1996. évi hatálybalépésekor folyó távoktatási képzéseket 2002. június 30-ig kellett akkreditálni.
Kérdésére válaszolva szeretném elmondani, hogy a kormány politikájában az oktatás kiemelt szerepet, prioritást kap, ezen belül azt gondolom, hogy a távoktatásnak is el kell nyernie azt a méltó szerepet, amit - kérdéséből ítélve - mind a ketten vallunk és akarunk. Szeretném tehát megerősíteni, hogy a távoktatás jelentős szerepet játszik gondolkodásmódunk kialakításában az oktatás ügyében.
(11.30)
Támogatni fogjuk, és támogatni is kell, hiszen a life-long learning, az élethossziglani tanulás ma már mindenütt vallott eszméjében ez a gyakorlat meghatározó. Nyilvánvaló számomra, hogy mindenkit, aki ebbe a képzési formába energiát és munkát rak - magyarul: tanul, hiszen döntő többségében munkahellyel rendelkező emberekről van szó -, hallgatói kedvezmények illetnek. Ezen hallgatói kedvezmények a különböző képzési formákban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egymáshoz viszonyítottan is áttekintésre szorulnak.
Én abban, hogy a távoktatás méltó helyet kapjon ebben a rendszerben, kérem a képviselő úr (Az elnök ismét csenget.) hozzáértő segítségét, együttműködést kérve és együttműködést ajánlva. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit