DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA belügyminiszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ön számonkéri rajtam, hogy azt az alkotmánysértő szabályt, költségvetési szabályt, amelyet az önök kormánya, Orbán Viktor kormánya fogadott el a 2001-2002-es költségvetésnél, még nem korrigáltuk, és azt mondja, hogy még nem történt semmi.
Az önök kormányzása alatt valóban nem történt semmi, tehát ez az önök által elfogadott költségvetési törvénnyel szemben emelt alkotmányos kifogás volt. Azonban a mostani kormány, Medgyessy Péter kormánya természetesen elő fogja terjeszteni a parlamentnek a megfelelő megoldást. Tehát szeretném megnyugtatni a képviselő urat: egyetértek azzal, hogy a kerületek többet érdemelnek - ezt most a választópolgárok egyébként ki is fejezték október 20-án -, és természetesen az Alkotmánybíróság által írt határidőben ide fog kerülni a törvénymódosítási javaslat; őszintén remélem, hogy ez találkozni fog az ön ízlésével, és meg fogja majd szavazni itt a parlamentben.
Ami az egyeztetést illeti, természetesen az önkormányzati érdekszövetségekkel e tárgykörben megvan az egyeztető folyamat, pontosan elő van már készítve. De miután most volt a választás, és mi szeretnénk az új kerületi polgármesterekkel ebben minél előbb megegyezni, az a néhány nap, ami most eltelt az önkormányzati választás óta, gondolom, ön is belátja, hogy nem volt elégséges ahhoz, hogy érdemi egyeztetés legyen. De természetesen azt szeretnénk, hogy mind a kerületi polgármesterek, mind a főváros megfelelő módon tájékoztatva legyen, és reményeink szerint konszenzussal jön létre a korrekciója ennek az alkotmányos hibának, amely az előző kormány kétéves költségvetésében elkövetésre került.
És végül arra, ami a harmadik aggodalmát jelenti a képviselő úrnak, ön gyakorlatilag meg is adta a választ: ez természetesen kétharmados elfogadottságot igényel, jogilag azonban lehetőség van erre külön törvény formájában is, és a költségvetési törvényben is az az egy szavazás akkor kétharmados kell legyen. Tehát ennek az eljárási problémáit én különösebben nem látom; természetesen a törvényeknek és a Házszabálynak megfelelően fogunk eljárni ebben a kérdésben is.
Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit