DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Nem hiszem, hogy papírkosárba kerül ezzel egy, a magyar szabadságról megemlékezni kívánó törvény, és azt sem hiszem, hogy itt másmilyen szándékok munkálnának az egyik vagy a másik oldalon. E tekintetben a Mécs Imre képviselőtársam felszólalását követő taps legalábbis megnyugtatott.
Meg akarjuk-e ünnepelni a magyar szabadságot és a magyar függetlenséget? Igen, meg akarjuk. Eddig emléknapként ünnepeltük meg, a kormány azt javasolja, hogy ezt tegyük nemzeti ünnepként. Azt hiszem, hogy e tekintetben senkivel nincsen vita. Van egy vita az elnevezésről, és az elnevezés kérdésében, azt gondolom, lehet kompromisszumot kötni. Még egyszer mondom, én nem nagyon örülnék neki. Én annak sem nagyon örültem, amikor a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényben a különféle minisztériumok az összes funkciójukat névben megkapták, miáltal ilyen hosszú mondatszörnyetegek lettek a minisztériumok neveiből, de ha ez a kompromisszum, akkor legyen így.
Végezetül a 2001. évi XVII. törvényben van egy olyan preambulum, amit mi már akkor sem szerettünk és most sem szeretünk, és még egyszer mondom: nem azért, mert mi vitatjuk a szovjet megszállás tényét és a szovjet megszállás árnyékában (Dr. Kosztolányi Dénes közbeszól.) Magyarországon működött kommunista diktatúra tényét, csak úgy gondoljuk, hogy az egyfelől meglehetősen differenciálatlan és árnyalatlan értékelés, másfelől és mindenekelőtt úgy gondoljuk, hogy egy történelmi korszak értékelése nem egy törvény preambulumába való. Nem azért, mert nem értünk egyet vele, azzal is egyetértünk, hogy a nap keleten kel és nyugaton nyugszik, mégsem jut eszünkbe egy törvénybe belefoglalni. (Taps a kormánypártok soraiból. - Dr. Kosztolányi Dénes: Nem mindig gondoltátok így.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit