DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: …mert Nagy Imre a nemzeti egység jelképe. Nagy Imre testesítette meg a nemzeti összefogást az 1956-os forradalomban és szabadságharcban. (Általános zaj. - Az elnök csenget.). A különböző politikai irányzatokhoz, politikai eszmékhez tartozók az ő személyében látták annak garanciáját, hogy létrejöhet egy szabad, független és boldog Magyarország, olyan Magyarország, amelyben az emberek jobb körülmények között élhetnek. (Moraj a Fidesz soraiból.) A mártír miniszterelnök demokratikus elkötelezettségének példája tehát az egész magyar nemzeté, mert Nagy Imre képes volt arra, hogy a forradalom céljaiért, az ország szabadságáért és emellett kitartó politikai meggyőződéséért feláldozza életét. Személye egyszerre szimbolizálja a politikusi felelősséget és az emberi nagyságot. Olyan államférfi volt, amilyen évszázadonként csak kevés születik. (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(15.10)
Az Országgyűlés felelőssége tehát, hogy a róla elnevezett érdemrend alapításával ápolja Nagy Imre emlékét és a nemzeti hagyomány beemelését (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiban.) - valahogy úgy, ahogy az ő neve a csöndet és a figyelmet megérdemli. (Felzúdulás és moraj a Fidesz soraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány nevében a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény módosításáról szóló vitában elhangzottakra három pontban reagálok. Először: Halász János képviselő úr módosító javaslatát a kormány támogatandónak tartja. Ennek értelmében a Nagy Imre Érdemrendből évente legfeljebb öt adományozható. Ez egyrészt biztosítja az értékőrzést, másrészt kiemelkedő helyre rangsorolja a megalapítandó érdemrendet. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Ki végezte ki?)
Másodszor: a kormány változatlanul azon az állásponton van, hogy a közjogi szereplőkön kívül a javaslattevő kuratórium tagja a Nagy Imre Társaság és a Nagy Imre Alapítvány legyen, ugyanis ez a két szervezet az, amely hosszú évek óta a nyilvánosság előtt vállaltan ápolja Nagy Imre emlékét.
Harmadszor: a kormány javaslata szerint a Nagy Imre nevével szimbolizált kitüntetés a hazafias helytállásukkal példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a békés rendszerváltozás és a társadalmi párbeszéd megteremtése érdekében kifejtett tevékenység elismerésére szolgál, vagyis az érdemérem nem kizárólag az 1956-os forradalom résztvevőinek, hanem sokkal szélesebb körnek lesz adományozható. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Hajrá!)
Tisztelt Országgyűlés! Egyes ellenzéki képviselőtársaim hozzászólásai, illetve most a parlament üléstermében zajló bekiabálások kifejezően testesítik meg az ellenzéki és a kormánypártok Nagy Imrével kapcsolatos politikai álláspontjában rejlő különbségeket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Egy hang a Fidesz padsoraiból: Pfuj!) Mert a vitából és a mostani bekiabálások során is kiderült, hogy a jobboldali pártok képviselői nem tudnak szembenézni Nagy Imre baloldaliságával, és azzal a ténnyel sem, hogy a jobboldal nem sajátíthatja ki sem az 1956-os forradalmat, sem Nagy Imre emlékét, sem pedig a nemzeti egység gondolatát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Úgy van! - Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Szégyen!)
A kormány meggyőződése tehát, hogy a benyújtott törvényjavaslat jól szolgálja a társadalmi megbékélés és párbeszéd, a nemzeti összefogás eszméjét, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokat fogadja el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit