BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS külügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ENSZ Közgyűlésének 52. ülésszakán, 1997. december 15-én fogadta el a robbantásos terrorizmus visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezményt.
Szeptember 11-ének előestéjén, úgy gondolom, nem szükséges külön emlékeztetni a Magyar Országgyűlésben ülő képviselőket arra, hogy mit jelent a Nemzetközi Közösség számára ez az egyezmény. Az egyezmény célja a robbantásos terrorizmus elleni hatékonyabb fellépés és e téren a nemzetközi együttműködés erősítése.
Jelenleg 67 részes állama van az egyezménynek, köztük az Unió tagállamainak túlnyomó többsége, az Egyesült Államok, Japán, Kanada és Kína.
Az egyezményt a szükséges ratifikálások után az elmúlt év május 23-án hatályba léptették.
Magyarország még az aláírásra nyitva álló időszakban, 1999. december 21-én írta alá az egyezményt, majd az Országgyűlés 2001. szeptember 7-én 57. számú országgyűlési határozatával erősítette meg, és még az évben, november 13-án letétbe helyezte a megerősítő okiratot az ENSZ New York-i székhelyén.
Hazánk ma több olyan nemzetközi egyezménynek is részese, amely a terrorizmus elleni nemzetközi fellépést hivatott erősíteni. Ez az egyezmény a kialakult és fennálló politikai, katonai, rendőri együttműködés mellett egy újabb nemzetközi jogi hátteret ad a terrorizmus elleni nemzetközi összefogásnak, és illeszkedik az említett nemzetközi megállapodások keretébe.
Az egyezmény sajátossága, hogy kihirdetésének nincs semmilyen pénzügyi kihatása.
Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés ezt az egyezményt már megerősítette, és hazánk vonatkozásában 2001. december 13-án az hatályba is lépett, indokolt, hogy az egyezménynek a belső jogba történő átültetésére törvénnyel történő kihirdetés útján mielőbb sor kerüljön.
A fenti indokok alapján kérem, hogy az Országgyűlés fogadja el a robbantásos terrorizmus visszaszorításáról szóló nemzetközi egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit