DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! Az előzőhöz nagyon hasonló témájú egyezmény van most előttünk. A terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról New Yorkban, az ENSZ Közgyűlésének 54. ülésszakán, 1999. december 9-én elfogadott nemzetközi egyezmény megerősítéséről szóló H/767. számú országgyűlési határozati javaslat a terrorizmus elleni harc hatékonyabbá tételét szolgálja, azt a célt, hogy Magyarország a napjainkban egyre fenyegetőbbé váló terrortámadások pénzügyi megalapozása és támogatása ellen az egyezményt aláíró és megerősítő államokkal azonos jogokkal felvértezve és kötelezettségeket vállalva léphessen fel.
Az egyezmény, melynek jelenleg 42 részese van, s amelyet eddig 132 állam írt alá, azért meghatározó jelentőségű a terrorizmus elleni fellépés terén, mert a terrorizmus finanszírozásának kérdését állítja a középpontba, amellyel a már meglévő, többoldalú, a terrorizmus különböző megnyilvánulásainak leküzdését célként kitűző egyezmények legfeljebb csak érintőleg foglalkoznak.
Az egyezmény meghatározza azokat a nemzetközi egyezményeket, amelyek a finanszírozás tilalma alá eső bűncselekményeket tartalmazzák. Szükséges kiemelnem, hogy Magyarország a jelzett nemzetközi egyezmények mindegyikének részese.
Az egyezmény rögzíti azokat a tényállási elemeket és elkövetési magatartásokat is, amelyek megvalósulása esetén a hatálya alá eső bűncselekmény megvalósul; büntetni rendeli a kísérletet, a bűnsegédi elkövetést, e bűncselekmények szervezését, irányítását, illetőleg az ezekhez történő hozzájárulást.
Az egyezmény előírja, hogy minden részes államnak meg kell hoznia azokat az intézkedéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az egyezményben meghatározott bűncselekményeket az állam belső joga bűncselekménnyé nyilvánítsa, illetve ezeket a bűncselekményeket megfelelő súlyú büntetéssel sújtsa.
(14.30)
A büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló, reményeim szerint két-három héten belül a tisztelt Ház elé kerülő törvényjavaslatnak a büntető törvénykönyv terrorcselekményre vonatkozó 261. §-át újrafogalmazó rendelkezései az egyezmény által támasztott követelményeknek minden vonatkozásban megfelelnek.
A joghatóságra, a kiadatásra és a kölcsönös bűnügyi jogsegélyre vonatkozó belső szabályozás teljes összhangban van az egyezmény elvárásaival. Megfelel az egyezmény rendelkezéseinek az egyezmény hatálya alá tartozó bűncselekmények elkövetéséhez használt vagy biztosított források, valamint e bűncselekményekből származó jövedelmek azonosítására, nyomon követésére, befagyasztására, lefoglalására és elkobzására vonatkozó hazai büntetőjogi szabályozás, és nincs akadálya annak sem, hogy a bűncselekmény miatt alkalmazott vagyonelkobzás alá vont dolog más részes állam tulajdonába kerüljön.
Tekintettel arra, hogy a terrorizmus finanszírozásának visszaszorításáról szóló egyezményhez való magyar csatlakozás amellett, hogy hozzájárul a világszerte kívánatos közös fellépés eredményesebbé tételéhez, teljes mértékben összhangban áll a Magyar Köztársaság érdekeivel, nemzetközi törekvéseivel, ezért kérem, hogy az Országgyűlés az egyezmény megerősítéséről szóló törvényjavaslatot szíveskedjen elfogadni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit